Karácsonyi Körkép

2022.12.23. 10:47

Recept: a karácsonyi mézeskalács

Nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak.

F. V. E.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Elkészítés: A vajat, a mézet, a cukrot és a tejet összekeverjük, felmelegítjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd beletesszük a tojásokat, és jól kikeverjük. A lisztbe tesszük a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a langyos masszába keverjük úgy, hogy lágy tésztát kapjunk, figyeljünk rá, hogy ne legyen kemény. Ezután a tálban hagyjuk, letakarjuk, és nem a hűtőbe, de hűvös helyre rakjuk egy éjszakára pihenni. Másnap átgyúrjuk, majd körülbelül 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. Amelyiket nem tojáshabbal szeretnénk díszíteni, azokat megkenjük a felvert tojással, s azután magokkal, dióval, kandírozott narancshéjjal díszítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben pirosra sütjük a mézeskalácsokat. 

Hozzávalók 4 személyre:

A mézeskalácshoz: 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 1 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 3 kanál tej, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 kg liszt, 50 dkg méz, 3 tojás a tésztába, egy a megkenéshez.

A díszítéshez: 1 tojásfehérje, magok, kandírozott narancshéj, 10-15 dkg porcukor.

Díszítés: A sima darabokat tojáshabbal díszítjük: Egy tojásnak a fehérjét és 10-15 dkg porcukor keményre verünk, ezt nejlontasakba tesszük, majd a csücskét levágjuk, és máris lehet vele rajzolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában