2022.12.23. 10:47
Recept: a karácsonyi mézeskalács
Nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak.
Illusztráció
Forrás: Shutterstock
Elkészítés: A vajat, a mézet, a cukrot és a tejet összekeverjük, felmelegítjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd beletesszük a tojásokat, és jól kikeverjük. A lisztbe tesszük a fűszereket és a szódabikarbónát, majd a langyos masszába keverjük úgy, hogy lágy tésztát kapjunk, figyeljünk rá, hogy ne legyen kemény. Ezután a tálban hagyjuk, letakarjuk, és nem a hűtőbe, de hűvös helyre rakjuk egy éjszakára pihenni. Másnap átgyúrjuk, majd körülbelül 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. Amelyiket nem tojáshabbal szeretnénk díszíteni, azokat megkenjük a felvert tojással, s azután magokkal, dióval, kandírozott narancshéjjal díszítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben pirosra sütjük a mézeskalácsokat.
Hozzávalók 4 személyre:
A mézeskalácshoz: 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 1 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, 3 kanál tej, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 kg liszt, 50 dkg méz, 3 tojás a tésztába, egy a megkenéshez.
A díszítéshez: 1 tojásfehérje, magok, kandírozott narancshéj, 10-15 dkg porcukor.
Díszítés: A sima darabokat tojáshabbal díszítjük: Egy tojásnak a fehérjét és 10-15 dkg porcukor keményre verünk, ezt nejlontasakba tesszük, majd a csücskét levágjuk, és máris lehet vele rajzolni.