Sütés-főzés

2022.12.16. 07:00

Remek fogás a hal karácsonyra: eltérő árakon lehet hozzájutni megyénk településein

Körülnéztünk, megyénkben milyen áron vehetjük meg az egyik leghagyományosabbnak számító karácsonyi fogás alapanyagát.

Fekete-Vadászi Erika

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hazánkban az egyik legtradicionálisabb karácsonyi ételnek a hal számít. Annak ellenére, hogy egészséges fogásként említik, nem túl sokat fogyasztunk belőle – évenként számolva átlagosan hat - hat és fél kilogrammot fejenként – , de az év végéhez közeledve a legtöbb magyar család asztalára felkerül. 

Kíváncsiak voltunk, megyénkben milyen áron tudjuk beszerezni az ünnepek előtt, s olvasóinkat is megkérdeztük, milyen formában szeretik elkészíteni. Sokan arra esküsznek, hogy a frissen vásárolt halhúsból lehet a legfinomabb ételeket elkészíteni, a fagyasztott verzió kevésbé ízletes. Legyen szó halászléről, rántott vagy paprikás lisztben megsütött halról, mind-mind remek választás karácsonyra. Lássuk, mennyiért szerezhetjük be az alapanyagokat. 

Az élő ponty kilónkénti ára megyeszékhelyünk piacán 2350 forint, Besenyőtelken 1990-ért juthatunk hozzá, míg Poroszlón 1790-ért árulják. 

Sokan irtóznak a gondolattól, hogy egy pikkelyes ficánkoljon a fürdőkádjukban, és nekik kelljen végezniük vele. Szerencsére az ő számukra is bőven akad lehetőség a fagyasztotton kívül is. 

Forrás: MTI

Pontyszeletet Egerben 4100 forintért, Besenyőtelken 3990-ért, Poroszlón 4200-ért vehetünk, míg a filé változata 4500 és 4800 között mozog. 

A halászlé remek kiegészítője lehet a törpeharcsa, aminek átlagosan 2500 a kilónkénti ára. Kárászt pedig már 1300-ért is beszerezhetünk például Poroszlón, keszeget pedig Besenyőtelken 2190 forintért tehetünk a bevásárlókosarunkba, s Poroszlón pedig ugyanez 1690 forint.

Megkérdeztük olvasóinkat, ők milyen formában teszik az ünnepi asztalra a pikkelyüktől megtisztított állatokat. 

A tiszanánai Szabóné Kovács Tímea arról számolt be portálunknak, hogy bár eddig náluk nem szerepelt az ünnepi menüsorban a hal, idén látott egy hirdetést, amiben akciós hekk volt, s kedvet kapott hozzá, úgy döntött, vesz belőle. Kezdetnek a fagyasztott verziót készíti el, paprikás lisztben kisütve, s ha ízlik a családnak, jövőre frissen is kipróbálnak valamilyen receptet. Azt viszont már most tudja, élő halat sosem venne, mert sem megölni nem szeretné, sem a halpucolással nem töltené az idejét.

Feldebrői olvasónk, Pekk Zsuzsanna évről-évre készít halvacsorát szenteste. Évközben ritkán kerül az asztalukra uszonyos állat, de karácsonykor nagyon szeretik. 

– Minden évben főzök az ünnepekre halászlevet, általában pontyból és néhány kisebb keszeget vagy kárászt is teszek mellé. Emellett nagyon szeretjük a rántott halat is, ami mellé majonézes burgonyát szoktunk fogyasztunk – tette hozzá.

Egri követőnk, Kiss Ágnes is arról számolt be a Heol-nak, hogy csak karácsonykor vesz friss halat, amiből levest készít. Az év többi részében nem jellemző náluk ez az étel, bár néha vesz konzerv formában tonhalat.

Végezetül pedig egy érdekesség: nem csak fogyaszthatjuk a halakat, hanem megválaszthatjuk a 2023. év legkedveltebbjét is. Versenyben van jelenleg a címért a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs. Aki szeretne szavazni, az december 31-ig megteheti a Magyar Haltani Társaság honlapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában