Téli szárnyasles

2022.12.29. 07:23

Számláljuk meg a kertek, parkok madarait Heves megyében!

Téli madárszámlálásra invitálja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a természetkedvelőket.

T. B.

Nagy Téli Madárles! címmel több hónapos akciót hirdetett Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Azt kérik a madarakkal szimpatizáló emberektől, hogy számolják meg a madáretetők és a parkok, kertek madarait első alkalommal december 28. és 30. között. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet.

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében továbbfejlesztették a Turdus nevű okostelefonos alkalmazást, amely az új moduloknak köszönhetően mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is. Aki a papírt kedveli jobban, az a letölthető adatlapon jegyezheti föl a látott madarakat, majd azokat számítógépen, vagy más internetes eszközön kell föltölteni az adatbázisba.

Az MME elsősorban madáretetők környékét, vagy természetes táplálkozóhely környékét javasolja megfigyelésre, a számlálást pedig lehetőség szerint délelőtt, minden alkalommal 30 percig kell végezni, folyamatosan. Kulcskérdés a fajok azonosítása, ebben egy poszter is segítséget nyújthat, de az okostelefonos alkalmazás is, ha nem sikerül, érdemes leírni és utánakeresni később. A madarakat mindig úgy kell számlálni, hogy az éppen látott legnagyobb egyedszámot kell lejegyezni az egyes fajokból (ha eszik, ha csak jelen van a környéken), s ha szükséges, mert később több van jelen belőlük, javítani. A napi számlálás végi legnagyobb egyedszámokat kell rögzíteni az adatbázisba. Várják az időjárási körülményekkel, illetve a madarak interakcióiról kapcsolatos megfigyeléseket is.

A Nagy Téli Madárles december 28-án kezdődik és február 28-ig tart. Az egyesület szeretné, ha minél többen minél hosszabb ideig végeznének megfigyeléseket, akik rá tudják szánni az idejüket és minden héten végeznek megfigyelést, azokat kérik, lehetőség szerint jelöljenek ki egy heti megfigyelési napot, ha pedig éppen nem megfelelő az időjárás, akkor egy másik napon próbálkozzanak. Annak is örülnek, ha valaki csak egy alkalommal küld be adatokat. További információk az MME honlapján találhatók.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában