Eladva

2023.01.18. 17:20

170 millióért kelt el a parádfürdői Károlyi-kastély

Gazdára lelt a parádfürdői kastély. 170 millióért jutott hozzá új tulajdonosa.

B. K.

A parádfürdői Károlyi-kastély

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hosszú elhagyatottság után gazdája lett a parádfürdői kastélynak.  Az új tulajdonos szakmai befektető, remélni lehet, hogy színvonalasan állítja helyre az épületegyüttest, hiszen érdeke is. A hirtelen indulati kommentek előtt mindenki gondolja át: bárki hozza is rendbe, a kastély itt marad - ez olvasható a Parádfürdői Pletykafa elnevezésű Facebook csoport friss bejegyzésében. 

Megkérdeztük a község polgármesterét, igaz-e a hír, és mit lehet tudni a további folytatásról.  Mudriczki József polgármester annyit mondott érdeklődésünkre, hogy tudomása szerint 170 millió forintért kelt el az épület, de egyéb információ megosztására nem jogosult. Annyit fűzott hozzá a hírhez, hogy a parádiak és ő maga örül annak, hogy hosszú hányattatás után végre felelős gazdája lesz az épületegyüttesnek.  

Korábban számos alkalommal írtunk portálunkon a helyiek egyik legszebb épületéről, amely hosszú évek óta csipkerózsika álmát alussza. 

Kérdéseinket, miszerint ki az új tulajdonos és milyen fejlesztést kíván megvalósítani a területen, megküldtük a Magyar Nemzeti  Vagyonkezelő Zrt.-nek. Amint választ kapunk, közzétesszük.

***

A kastély a Tarna patak völgyében, annak jobb partján emelkedő dombhát tetején épült. Alapjait Grassalkovich  Antal vetette meg, a kastély korábbi helyén egy urasági nyári lak épült 1770 körül, és 1798-ban házi kápolna is helyet kapott. Átépítésére a kiegyezés után került sor, az építtető gróf Károlyi György Ybl Miklóst, a neves fővárosi építészt bízta meg a munkálatokkal. 1872-re épült meg a klasszicista stílusú vadászlak, melyet később alakítottak át kastéllyá. Az északi kétemeletes szárny romantikus stílusban épült, de ezt már Károlyi Gyula építtette 1889-ben. A kastélybővítés során 44 szobássá vált, és vezetékes vízhálózattal látták el. Itt töltötték mézesheteiket Károlyi Mihály és felesége Andrássy Katinka.

1918-1919 után az elkobzott uradalmi épületet szálloda céljára használták. Utána fosztották ki, hogy kik, ez még nem tisztázott. Lehettek románok, vagy oroszok.

A kastélyt, helyreállítás után 1949-1988-ig, a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Ezután a Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Idősek Otthona költözött a falai közé, s az épületet 1996-ban Heves Megye Önkormányzata vette meg a SZOT-vagyonból. Az Idősek Otthona új épületbe költözött 2008-ban, azóta üresen áll. Károlyi Mihály emlékét emléktábla őrzi a kastélyban, melyet 1978. október 26-án helyeztek el, s melynek leleplezésén még részt vett a felesége. Az emléktábla Asszonyi Tamás munkája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában