Múltidéző

2023.01.07. 14:24

A későbbi MÁS Klub alapítóját is ellenőrizték a Kígyó fedőnevű akcióban Egerben a 80-as években

1985 őszén vette kezdetét a város "megtisztítása". Juhász Misit is megfigyelték.

HEOL

Eger, 1982

Forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára/Facebook

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztott meg a közösségi oldalán egy részletet az egyik Heves megyei állambiztonsági jelentésből.

„Az Egri Bikavér együttes vezetője Juhász Mihály […] rádió-tv műszerész, egri lakost szoros szálak fűzik budapesti punkokhoz, tőlük szerzi be és hozza az egrieknek a legújabb zeneszámokat tartalmazó kazettákat, melyek az említett együttesektől származnak. Az 1985. július 10-i [valójában: 20-i] paksi punk-koncert – melyen Juhászék is felléptek – mintájára találkozót tervez a közeljövőben, Egerben. Figyelmet érdemlő körülmény, hogy a  punk-féle életszemlélet az általános iskolások körébe[n] is tapasztalható.”
Juhász Mihály nemcsak az egri, hanem az egész magyar punk-színtér fontos alakja. 1985-ben az Egri Bikavér énekeseként és a Total ’85 fesztivál egyik szervezőjeként lépett a paksi Ifjúsági és Úttörőház színpadára a Marx téren. Utána fényképes beszámolót írt az eseményről a Polifon című zenei lapban. Tudatta, hogy nem volt botrány, a  kivezényelt katonáknak és rendőröknek nem akadt különösebb dolga, a zenei színvonal „nem volt totál jó, de totál rossz sem”, és reményét fejezte ki, hogy rendszeressé válnak a paksihoz hasonló rendezvények. Ilyen előzmények után léptek akcióba a Heves megyei szervek 1985 őszén.
[...]
A katonai elhárítás és a belsőreakció-elhárítás Heves megyei szervei 1985 őszén közösen láttak hozzá Eger punkoktól való megtisztításához. Az iratok szerint a punk-jelenséggel együtt kezelték azt is, hogy a város fiatalságának egy része vonzalmat mutatott az újfasiszta eszme iránt. A legfontosabb adatokat napi operatív információs jelentésekben rögzítették. Forrásaik: az állambiztonság hivatalos és társadalmi kapcsolatai és hivatásos tisztjei. 
„Kígyó” fedőnéven előzetes ellenőrzést indítottak „egy fiatalokból álló punk csoport ügyében, melynek tagjai fasisztoid eszmékkel szimpatizálnak, ilyen dalokat gyűjtenek. A városban 43 fiatal tartozik a fenti, illetve a fentihez hasonló csoportokhoz, köztük három katonai középiskolás kollégista […], de a megyei pártbizottság egyes alkalmazottainak gyerekei is aktív tagjai a csoportnak.” 
A belügyminiszternek felterjesztett összefoglaló alapját képező jelentés árnyaltabb és részletesebb: eszerint a 43 fiatal kisebb „punk” és „szkiner” (skinhead, bőrfejű) csoportokat alkot. Többségük szakközépiskolás, négy felnőtt, három munkanélküli és három katonai középiskolai kollégista van közöttük, írták akkoriban.

Idézet az Egri punk csoport cím alatt gyűjtött napi jelentések egyikéből

„A csoportok magvát az Egri Bikavér elnevezésű punk zenekar alkotja. Életszemléletüket a CPg, ETA, Kretens stb. fővárosi együttesek által megfogalmazott szerzemények szövegei alakították ki. Ezeket Budapestről hozott magnetofon kazetták másolata útján terjesztik egymás között. A dalok társadalom és közösség ellenesek, faji nemzetiségi csoportok elleni fellépésre hívnak fel. 

Juhász Misiről, a későbbi MÁS Klub, s az abból lett Egál Kult Klub létrejöttéről is mesélt pár éve a Lángoló.hu-nak. Ebben felidézi:  „A Más Klub, ami egy újabb, rendkívül fontos fejezet az életemben. Először a helyi Ifjúsági Házban működött, aztán hozzájutottunk egy pincehelységhez. Az volt a célom, hogy ne úgy nézzen ki a klub, hogy havonta van egy koncert, és ennyi, hanem legyen mindig valamilyen program, ne csupán zenei jellegű, hanem vonjuk be a többi művészeti ágat is. ”

A megszünésre így emlékezik: „Mi mindig öt évre kötöttünk szerződést az Önkormányzattal. Csakhogy az utolsó időszakban már olyan támadásoknak voltunk kitéve a helyi jobboldal részéről, hogy végül elegünk lett az egészből. Hozzáteszem, hogy a klub indulásakor a helyi jobb- illetve baloldal egyaránt támogatta az ötletet. Végül is 2011-ben bezárt a Más Klub, sőt az épület előtti, a kerékpárosok, illetve gördeszkások számára létrehozott pályát is eltüntették.

Ami pedig a koncerteket illeti, jelenleg pontosan az a helyzet, mint kamaszkoromban: időnként fellép egy ismert együttes a városban, amúgy semmi. Totális apály, szóval mondhatjuk azt, hogy bezárult a kör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában