Óradíjat „fogadnak örökbe”

2023.01.22. 06:50

Erdei fejlesztő tréning az atkári óvodásoknak, magánszemélyek is segítenek

Erdei szenzomotoros tréning (ESMT) indult ebben a hónapban az atkári óvodásoknak. A nehéz anyagi helyzetben lévő szülőknek vállalkozók, magánszemélyek segítenek a fejlesztő torna óradíjának „örökbefogadásával”.

Szabó István

Filkor-Kalocsai Enikő szerint a szabadban sok természetes inger éri a gyerekeket, észrevétlenül segítve a fejlődésüket

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az ESMT-nél talán jobban ismert tervezett szenzomotoros tréninget (TSMT) dr. Lakatos Katalin terapeuta dolgozta ki. A módszer nagy- és finommozgások fejlesztésével érleli az idegrendszert, az arra gyakorolt hatása révén újraszervezi, újrahuzalozza a neurológiai alapokat. Segít az agynak megszabadulni a béklyóitól, például a fennmaradt primitív reflexektől. Mindez kihat a mozgásra, beszédre, pszichikumra, viselkedésre. Filkor-Kalocsai Enikő ESMT-terapeuta arról beszélt, hogy az Atkáron is alkalmazott módszer Borbély Balázs nevéhez fűződik. Az ő ötlete volt 2014-ben, hogy a TSMT-t a tornatermi közegből kivigye a természetbe. Dr. Lakatos Katalin segítette őt a megvalósításban. Az ESMT mozgásfejlesztő foglalkozásait erdei környezetben tartják.

– Ez sok szempontból másképp hat a gyermekekre, a természetben nincs két egyforma nap. Más az évszak, az időjárás, a fények, az illatok. Sok természetes inger éri a gyerekeket, észrevétlenül segítve fejlődésüket, melyet a sok mozgás intenzíven támogat. Nagyon sokat segít a beszédindításban, a magatartásproblémák, a figyelemzavar, a tanulási nehézségek leküzdésében, a mozgáskoordináció, az íráskép és a szociális kapcsolatok javításában. A módszert tavaly sajátítottam el Szentendrén, a Vissza a Vadonba Gyermekfejlesztő és Szülősegítő Központban – részletezte Filkor-Kalocsai Enikő.

Az Atkáron januártól indult három csoportban heti két napon tizenegy gyermek kap mozgásfejlesztést a természetben. Jelenleg az Árnyaskert óvoda melletti ligetben mozognak, ahol a rendelkezésre álló eszközöket, botokat, sövényt használják, de hamarosan lesz egy kötélpályájuk is.

Sok segítőkész ember van, csak meg kell találni őket

Szabolcsi Anna, az atkári Árnyaskert Óvoda Gyermekeiért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az anyagi keretük szűkös. A mostani számlázási rendszerben nem tudnak közvetlen támogatást adni a fejlesztő tornára, így olyan támogatókat keresnek, akik „örökbefogadják” egy-egy gyermek mozgásfejlesztését. Helyi és környékbeli támogatókat is várnak. Egy atkári pizzéria már „örökbefogadott” egy gyermeket, de Jászárokszállásról is érkezett segítség, pedig az ottani vállalkozónak nincs kötődése Atkárhoz. Annak is örülnek, ha valaki egy órát tud megvásárolni az adományával, de a fő cél, hogy hosszú távon működjön torna, azaz a rászoruló családoknak állandó támogatókat találjanak. Szabolcsi Anna hisz abban, hogy sok jó ember van, csak meg kell találni őket. 

– Azok a szülők, akik nem tudják teljes egészében finanszírozni a mozgásfejlesztést, segítséget kapnak a helyi Árnyaskert Óvoda Gyermekeiért Alapítványtól. Fantasztikusan segítőkész és összetartó közösség támogatja a gyermekek fejlődését. A jövőben nagyon szeretnék a Mátrában is hasonló foglalkozást tartani, ott egy ESMT tornapályát készíteni, hogy minél több gyereket tudjunk visszavinni kicsit a vadonba. A módszer elmúlt hat évének tapasztalata, hogy azok a gyerekek, aki szorongó típusúak, befelé fordulóak, vagy éppen agresszívak, túlmozgásosak, a foglalkozás után már sokkal nyugodtabbak. Ezt a szülőktől tudjuk – összegezte Filkor-Kalocsai Enikő.

Sándorné Deme Henrietta, az atkári óvoda intézményvezetője szerint a mozgásfejlesztő szakemberből nagy a hiány.

– A gyöngyösi nevelési tanácsadóból ilyen szakembert nem tudnak kiküldeni a településekre, nincs elég belőlük. A szülő természetesen beviheti a gyermekét a szakszolgálathoz, de aki dolgozik, annak aligha felel meg a foglalkozások reggel nyolc és délután négy közötti időpontja – nekik marad a magánfinanszírozású óra, amire szintén más településre vinni a gyereket. Ezért nagy dolog nekünk, hogy Enikő helyben tartja a foglalkozásokat – fogalmazott Sándorné Deme Henrietta.

Az erdei óvoda programja bővül

Sándorné Deme Henrietta környezeti nevelő szakember, szívügye ez a tevékenység. Tíz éve vezet erdei óvodát nagycsoportosoknak, amikor egy héten át a Mátrában naponta meghatározott területet járnak be, előre tervezett témákkal. Az óvodavezető örül annak, hogy Filkor-Kalocsai Enikő partner lesz ebben, és a fejlesztő pedagógiáját is be tudják majd építeni a programba. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában