Csillagok

2023.01.02. 20:24

Erős zöld légkörfényt örökítettek meg a Bükkben a napokban

A zöld légkörfény után ebben a hónapban meteorzápor és üstökös is várható.

T. B.

Kolláth Zoltán csillagász bejegyzését osztotta meg a minap a Bükki Csillagda, de a Piszkéstetői Obszervatórium is beszámolt a szép légköri jelenségről. Mint Kolláth Zoltán írta, 80-90 kilométeres magasságban mindig világít a levegő egy kicsit - ez a légkörfény. A napaktivitás erősödésére - elsősorban az extrém ultraibolya sugárzás hatására ez a fénylés megerősödhet. Így történt ma hajnalban is, az oxigén világított a rá jellemző zöldes fénnyel. A napokban voltak hevesebb kitörések a napon, volt egy kisebb mágneses vihar is karácsonykor - írta Kolláth Zoltán.

Kolláth Zoltán leírása szerint a légkörfény erőssége az extrém ultraibolya (EUV) sugárzáson kívül függ attól is, hogy miként változik a légkör sűrűsége 80 kilométeres magasságban. Gyakran előfordul, hogy a megnövekedett EUV sugárzással - de attól függetlenül - egy sűrűsödési hullám is végigfut. A hajnali felfénylésnek általában ilyen oka van, mert az EUV csak nappal tud gerjeszteni, azaz a gerjesztés korábbi volt. A zöld légkörfény egy tiltott átmenet eredménye. Mindaddig, amíg a gerjesztett oxigénatom nem egyesül egy oxigénmolekulával ózonná, nem bocsáthatja ki azt a fotont. A megnövekvő sűrűség viszont növeli az ütközések esélyét és így kifényesedhet az égbolt. Valószínűleg ez történt december 28-án hajnalban is.

A légkörfény szabad szemmel való megfigyelése még fényszennyezéstől mentes helyeken sem egyszerű feladat. Csillagászok szavai szerint leginkább hullámzó halvány fátyolfelhőként jelenne meg a szemünk előtt, a színét pedig csak a jelenségről készített felvételek segítségével állapíthatnánk meg.

A következő hetekben érdemes lesz fölpillantani az éjszakai égboltra. A Magyar Csillagászati Egyesület szerint december végétől január közepéig figyelhető meg a Quadrantidák meteorraj, amely csúcsát január 3–án és 4-én éri el, ekkor óránként 80-200 „hullócsillagot” lehet megfigyelni.

A remények szerint január végén, február elején szabad szemmel is láthatóvá válik majd a C/2022 E3 (ZTF) üstökös. A National Geographic szerint az üstököst a Zwicky Transient Facility (ZTF) fedezte fel 2022. március 2-án. Az égi vándor 2023. január 12-én éri el napközelségét, földközelben pedig február 1-én lesz 42 millió kilométer távolságban, remélhetőleg eléri a szabadszemes láthatóságot. A 10 kilométer átmérőjű üstökös 50 ezer évente tér vissza naprendszerünk központi égitestjéhez.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában