Helyi közélet

2023.01.31. 17:26

Gyorsabb diagnosztika: a gyöngyösi kórház új MRI készüléke jelentősen csökkenti a várólistát + fotók

Átadták az új MRI berendezést. A Bugát Pál Kórház gyógyszer-klinikai vizsgálóhelye révén a világ legmodernebb terápiáihoz lehet hozzáférni Gyöngyösön.

Szabó István

Új MRI készülék segíti a gyógyítást a gyöngyösi kórházban

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház szakmai életében mérföldkőnek számít a közel félmilliárdos beruházás révén a kórházba telepített vadonatúj MRI készülék, amelyet, mint írtuk, kedden délután adtak át ünnepélyesen. A jeles eseményen többek között megjelent Rétváti Bence parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, valamint Horváth László országgyűlési képviselő is. Weisz Péter, a kórház főigazgatója elmondta, az új MRI készülék a General Electric (GE) által gyártott egyik legmodernebb ilyen típusú diagnosztikai eszköz. 

– Az elmúlt évtized jól átgondolt műszerfejlesztése révén a gyöngyösi kórházban fejlett diagnosztikai műszerpark áll rendelkezésre, amely az MRI-vel vált teljessé. Nagyon örülünk ennek a berendezésnek, mert hihetetlenül fontos - emelte ki. 

- A megyei irányító intézménnyel, az egri Markhot Ferenc Oktató- és Szakrendelő Kórházzal kötött egyedülálló egészségügyi együttműködési megállapodásnak köszönhetően, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozásában, évente több mint 3500 beteget lát el vele február elsejétől a gyöngyösi kórház. A két kórház együttműködésével jelentősen csökken az MRI diagnosztikára beutalt betegek várólistája Heves vármegyében – részletezte Weisz Péter.

Rétvári Bence ünnepi beszédében röviden kitért a közelmúlt egészségügyi fejlesztéseire is, kiemelve, hogy a gyöngyösi mellett még számos kórház fejlesztéséről beszélhetünk. 

– Az elmúlt évtizedben 91 vidéki kórházban volt részleges vagy teljes felújítás, és 54 rendelőintézetet is fel tudtunk újítani. A mentőállomásaink közül 107 lett korszerűbb. Mindezeken kívül 23 teljesen új rendelőintézet épült, és 34 új mentőállomás. A mentőautók átlagéletkora is megfiatalodott, eddig több mint nyolc év volt, most már öt év alatti a járművek átlagos életkora. Ebből is látszik, hogy az a közel 1471 milliárd forint, ami évente többlet a magyar egészségügyben, megtette a maga hatását. Ez azonban önmagában csak falakat és gépeket jelentene – ehhez kellenek az orvosok és az ápolók is, akik igyekeznek a magyar emberek egészségét megőrizni – fogalmazott Rétvári Bence.

A Clinexpert és a Bugát Pál Kórház közös együttműködésében, a Széchenyi 2020 program keretében, négy év fejlesztési munka után Magyarország egyik legmodernebb és legbiztonságosabb Fázis I. gyógyszer-klinikai vizsgálóhelye működik ezentúl Gyöngyösön. Ezt jelentette be a keddi eseményen a Clinexpert részéről professzor dr. Láng István, a Semmelweis Egyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia orvostudományi doktora. 

– Ezzel a lépéssel hazánk Észak-Kelet Magyarország régiója a legmagasabb szakmai szinten csatlakozik a hazai és nemzetközi klinikai vizsgálatok vérkeringésébe. A gyöngyösi Bugát Pál kórházban megvalósuló innovációs projekt eredményeként egy olyan kutatási részleg jött létre, amely a hazai gyógyszer-kutatási tevékenységek széles palettáján mozog. Csak a legfontosabb területeket megemlítve: az onkológiai kutatásoktól kezdve a gasztroenterológián át, a kardiológián, diabetológián át az immunológiáig, a teljes belgyógyászati portfolión belül, a világ legmodernebb terápiáihoz lehet hozzáférni Gyöngyösön – foglalta össze dr. Láng István. 

Mint elhangzott, a gyógyszer-klinikai vizsgálóhely beruházásának összköltsége meghaladta a 350 millió forintot. Ehhez jelentős részben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program jelentett forrást: 60,95 millió forint vissza nem térítendő és 38,78 millió forint hitel formájában visszatérítendő támogatásként. A Bugát Pál Kórház stratégiai partnere, a Clinexpert a mai napig tisztán magyar tulajdonosi hátterű, családi vállalkozásként működik. Weisz Péter kiemelte, hogy nem véletlenül mondják klinikai kutatásnak az új tevékenységüket, mert ezt klinikákon végzik. 

 – Városi kórházban, rajtunk kívül, ez egyedül Balatonfüreden működik az országban, de az szakosított, országos szintű intézmény. Másutt volt már kísérlet a megvalósítására, de nem volt elegendő beteg a működtetéséhez. Nálunk minden feltétel adott – közölte Weisz Péter.

Horváth László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban tett közös erőfeszítéseket méltó módon kell megbecsülni.

– Országgyűlési képviselőként úgy kezdtem annak idején, hogy azt mondták: a gyöngyösi kórházat valószínűleg bezárják. És most itt vagyunk. Nem minden tökéletes, nem oldottunk meg még mindent, de megerősödve vagyunk itt mind emberileg, mind szakmailag, mind pedig az infrastruktúrát tekintve – fogalmazott Horváth László.

Az MRI készüléket és a gyógyszer-klinikai vizsgálóhelyet dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

– Olyan világot élünk, amikor az emberek szolgálata sokaktól távol áll. Ezért nagyon fontos az a szolgálat, amit az orvosok és az ápolók végeznek, mert az emberekért dolgoznak – mondta dr. Ternyák Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában