Természetvédelem

2023.01.30. 13:56

Hajszolják is érte a vadat: börtön is járhat az illegális agancsgyűjtésért!

A tél vége felé kezdik hullajtani fejdíszüket a gímszarvasok. Mindig akadnak, akik üzletet látnak a trófeákban, de azokat tiltott összeszedni. Fontos felhívást tett közzé az Egererdő Zrt., amelyben elmondják, milyen következményekkel jár az illegális agancsgyűjtés.

HEOL

Már korábban megírtuk, hogy a gímbikák elhullajtott éke a vadászatra jogosult tulajdona, ennek ellenére sokan útra kelnek abban a reményben, hogy találnak trófeát az erdőben. Az olyan illegális gyűjtőcsapatok sem ritkák vármegyénkben, akik még kutyát is visznek magukkal a "kincskeresésre" és azzal kergettetik a vadat. Így az agancs hozzáverődik a fához, majd leesik. 

Az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára szerint durvább esetekben még az is megtörténik, hogy drótot feszítenek ki két fa közé, hogy a meghajtott szarvas agancsát az szakítsa le. Súlyos sérülést, akár koponyatörést is okozhatnak ezzel a vadnak. 

Az Egererdő Zrt. nem régiben portálunkhoz eljuttatott közleményében a 2023-as évre is felhívja a figyelmet, hogy a hullatott agancs – a pénzben kifejezett, vadgazdálkodási, illetve ennél is magasabb forgalmi értéke mellett – fontos információval  bír a vadgazdálkodó számára az adott egyedre és az állományra vonatkozóan. A gyűjtés ezért is folytatható kizárólag a vadászatra jogosult engedélyével. Mivel az Egererdő Zrt. által kezelt területeken a lehetőségekhez képest a legnagyobb mértékben próbálják a szakmai tevékenységüket folytatni, ezért nem engedélyezik az agancsgyűjtést, ezzel is biztosítva a vadon élő állatfajok nyugalmát, táplálkozási és rejtőzködési helyük zavartalanságát - közölték. 

agancsgyűjtés
Az Egererdő Zrt. a területén nem engedélyezi az agancsgyűjtést!
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Mint írják, jellemzően januártól áprilisig vetik le az agancsukat a gímszarvasok.  Amennyiben a gyűjtőnek nincs írásbeli engedélye a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezettől, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopást követ el, ha hazaviszi az agancsot. Az sem jár jobban, aki felvásárolja, ő ugyanis orgazdává válik. Emellett a vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsgyűjtőre, mi több megvalósulhat a szintén Btk. szerinti – börtönnel is sújtható – állatkínzás is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában