Megemlékezés

2023.01.09. 19:11

Hármas irodalmi évforduló ünnepe: nemzeti nagyjainkra emlékeztek Egerben

Sz. M. L.

Szíki Károly (középen) kiemelte az évfordulók jelentőségét 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Tulajdonképpen hármas évforduló van, így ma nemcsak Wass Albert születésének 115. évfordulójára, de emlékezünk a 100 éve elhunyt Gárdonyi Gézára és a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándorra is – mondta Szíki Károly színművész, a Wass Albert Kör vezetője hétfőn a Gárdonyi Géza Gimnázium előtti emlékkőnél. 

– Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versével a fiatalok szívéhez szeretnék közelebb kerülni, felidézni az áldozathozatal, a hazaszeretet, a szabadság eszményét. A tudomány olyan, mint egy bánya, minden egyes csákányütéssel közelebb kerülünk a fényhez. Hogy itt vagyunk és őrizzük ezt a hagyományt, az a tanároknak köszönhető, s a mai megemlékezés üzenete az, hogy ne féljetek. Hiszen manapság a modern technikával, drónokkal, gépekkel fenyegetnek, de nem igaz, hogy eltolható bennünk a bátorság. Wass Albertet is megfélemlítették, sorsa tipikus magyar sors. Családját szétszakították, apját megölték, állampolgárságát elvették – mondta. Az esemény koszorúzással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában