Oktatás

2023.01.31. 20:13

Hasznosak a duális képzések, ezeket népszerűsítette az egri kamarai rendezvény

Hamarosan be kell adni a felsőoktatási jelentkezéseket, a döntéshez adtak ötleteket, információkat az egyetemek és helyi vállalatok.

T. B.

Gimnazisták továbbtanulási tájékozódását segítő interaktív egyeztető fórumot tartottak Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is szervezett tájékoztató fórumot a középiskolásoknak, akik a felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni és érdeklődnek a duális képzések iránt. A rendezvénytavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén újra megtartották, hogy ötleteket adjanak a jelentkezési lapok beadása előtt.

Megyénkben minden évben megközelítőleg kétezer fiatal fejezi be középiskolai tanulmányait, minden második érettségiző pedig jelentkezik felsőoktatási intézménybe. A kamara egri és gyöngyösi rendezvényének célja, hogy bemutassa a diákoknak a környék felsőoktatási intézményeit és azokat a térségbeli cégeket, amelyek nem csak diplomaszerzés után, hanem akár már tanulmányaik közben várják őket. A fő fókuszterületek a mérnöki és természettudományi képzések, de más területeken is van lehetőség duális felsőoktatási képzésben részt venni. A rendezvényeken megjelenő cégek általában Heves megye legnagyobb foglalkoztatói.

File Sándor, a HKIK főtitkára elmondta, a kamara az ilyen rendezvényekkel igyekszik megteremteni annak a lehetőségét, hogy a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló diákok személyesen is beszélgessenek az egyetemek, cégek képviselőivel. Ezáltal kimozduljanak komfortzónájukból, s nem csupán a közösségi médiában felbukkanó információk alapján nézzék ki a lakóhelyüktől távoli egyetemeket, hanem tájékozódjanak a lakóhelyük környékének felsőoktatási és munkalehetőségeiről. Konkrét jövőképet igyekeznek felmutatni nekik a tanulásra és a munkára. Ha itt szereznek gyakorlatot, s megállják helyüket, akkor maradhatnak is a cégeknél és építhetnek mérnöki, közgazdászi, könyvelői, vagy más karriert. A rendezvény segítségével megtudhatják, az egyetemek, cégek tudnak-e együttműködni az ő képzésükben.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Bartók-téri konferenciatermében közel kétszáz diák vett részt a tájékoztató fórumokon. Bemutatkozott három felsőoktatási intézmény, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert, illetve Szent István Campusa, valamint a Miskolci Egyetem. Rajtuk kívül előadást tartottak és ki is állítottak olyan cégek, mint az Emerson, az MVM csoport, a Bosch, a Sanatmetal, de várták az egészségügy iránt érdeklődő diákokat is.

Február 2-án újabb rendezvényt tartanak, ezúttal Gyöngyösön, a Gyöngyök Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központban. Az esemény megnyitóját 11 órakor tartják, a kiállítók köre hasonló lesz, de több helyi cég jelenik majd meg standdal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában