Visszatekintő

2023.01.13. 11:39

Hatvan: arra emlékeztek, hogy nyolcvan éve ugyanitt gyülekeztek a halálba indulók + fotók

A politikai vezető feladata mindig és mindenkor a népe szolgálata.

T.O.

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hatvanban a főtéri Strázsa-szobornál emlékeztek meg a második világháború egyik legfájdalmasabb veszteségére, a Don-kanyarnál elesett honfitársainkra. Ezen a helyen gyülekeztek annak idején a frontra indulók.

– Nyolcvan évvel ezelőtt a 2. magyar hadsereg 200 ezer katonájának maradéka embertelen körülmények között, elképesztő túlerő ellen igyekezett helyt állni a Don folyó kanyarulatai mentén. Tették mindezt gyakorlatilag esélytelenül, a szükséges felszerelések hiányában, hősi módon – mondta Horváth Richárd polgármester csütörtökön. Beszédében kifejtette: a harc sosem a nép érdekében történik, hanem hatalomért, területekért, pozíciókért, ásványkincsekért, pénzért. Mindig egy maroknyi vezető az, aki harcot akar, hogy így szerezze meg azt, ami nem az övé.

– A nép legfeljebb akkor harcol, ha saját, vagy szerettei életét védi, de a nép jellemzően békét, kiszámíthatóságot és szabadságot akar! Egy fejlett társadalom tagjai nem akarnak gyűlölködni, nem akarják bántani azt, akinek más színű a bőre, más a vallása, vagy mást gondol a világ dolgairól – fejtette ki beszédében. 

– Hiszem, hogy a Don-kanyarnál lezajlott szörnyű tragédia is ezt az üzenetet, tanulságot hordozza. Egy politikai vezető sosem helyezheti személyes ambícióit a nép érdeke fölé. Sosem hozhat olyan döntést, melynek haszna az övé, de a rábízottak fizetik meg az árát. A politikai vezető valódi feladata mindig és mindenkor a népe szolgálata. Erre tanít minket a magyar történelem minden rossz döntése, s minden harcban elveszített magyar élet felett érzett gyász. Az elesettek a mi közös emlékezetünkben örökké élnek és élni fognak, míg létezik magyar nemzeti érzés. Isten áldja a hősöket, az áldozatokat és Isten áldja a hatvaniakat! – zárta szavait a város vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában