Kiállítás

2023.01.16. 12:27

Hatvanban találkoztak a galambászok + fotók

Elégedettek voltak a galambászok a hatvani helyszínnel, az országos elnök ötösre értékelte a kiállítást.

Tóth Balázs

Sok érdeklődőt vonzott az esemény

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Szombaton rendezték a 65. Országos Postagalamb Kiállítást Hatvanban, az esemény helyszíne az új sport- és rendezvénycsarnok volt. Az eseményt Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, örült, hogy vendégül láthatják a rendezvényt és gratulált a 140 éve működő sportszövetségnek. A kiállítás alkalmából számos díjat kiosztottak a tenyésztők között. Elismerték a különböző távú bajnokságok legjobbjait, kiadtak életteljesítmény-díjakat, valamint kihirdették az előzőleg lezajlott küllembírálat eredményeit is, ebben nemek és életkor szerint adtak át elismeréseket az egyes galamboknak és tulajdonosaiknak. Az országos kiállítás nem csak szakmai esemény, hanem barátok is találkoznak ilyenkor, így jó hangulat uralkodott a csarnokban, ezen kívül lehetőség nyílt ismerkedni a tenyésztéshez, versenyeztetéshez szükséges új eszközökkel, takarmányokkal, de lehetett vásárolni tenyészpéldányokat is.

Hegyi György, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke elmondta, nagyon elégedettek voltak a hatvani helyszínnel, hasonlóan gyönyörű csarnokban nem rendeztek még kiállítást, ötösre értékelik Hatvant. A látogatottság is jó volt, de egyelőre nem tudják, hogy pontosan mennyien voltak a rendezvényen, összesítik majd az eredményeket. Arról majd elnökségi ülésen döntenek, hol rendezik a jövő évi kiállítást, Hatvan sokak tetszését elnyerte és közel is van a fővároshoz, az ország minden tájáról könnyen megközelíthető.

Az idei kiállításra 700-750 postagalambot hoztak el, nem volt teljes a létszám, hiszen a madárinfluenza miatt több megyéből nem jöhettek résztvevő szárnyasok. Mint Hegyi György elmondta, a betegség nem veszélyes a galambokra, de a tollain hordozhatja a kórokozókat, ezért nem hozhattak a betegséggel érintett körzetekből madarakat.

Az elnök kifejtette, 2022 jó év volt, szép eredményeket értek el a galambászok. Február 3-5-e között Brassóban rendezik meg a Közép-Európa Kupát, ahol összehasonlítják a térség más országaiban versenyző galambok eredményeit, s már biztosan lesz olyan magyar galamb, amely első helyet ér el. A brassói megmérettetés alapján lehetnek résztvevők a legjobbak a Postagalamb Olimpiának, amelynek idén Hollandia ad otthont.

Hegyi György szerint nincsenek könnyű helyzetben a magyar galambászok. A takarmányok ára és az üzemanyagok árai is megduplázódtak, ezért alaposan megdrágult a versenyeztetés, amit többen már nem is bírnak, ezért csökkenő létszámra számítanak. Április 15-én kezdődnek majd az edző röptetések, s hagyományosan május első vasárnapján indul majd a versenyszezon a rövidebb távokkal, majd egyre nagyobb távolságot kell megtenniük a galamboknak.

A hatvani és környékbeli tenyésztők közül országos sikereket, kategória elsőségeket, helyezéseket értek el Kovács Imre, Mészáros Mihály, a Pap és Fia dúc, a Tóth Team és Dulai László galambjai, de más megyei egyesületekből is sikerült a Top 10-be, vagy környékére jutnia Krizsai József, dr. Kovács László, Szendrei András postagalambjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában