Tudatosság

2023.01.09. 11:05

Hatvanon túl sem kell kétségbe esni, csak többet kell tenni az egészségért

Egy átlagos nő 63, egy átlagos férfi nagyjából 62 éves koráig érzi magát egészségesnek a KSH adatai szerint. Megyénkben is több túrázós, kirándulós csoport akad, melynek tagja rácáfol erre: a rendszeres mozgás ugyanis fitten tart.

HEOL

A nők többsége 63 éves koráig fitt, a férfiak hamarabb fáradnak

Forrás: Shutterstock

Mögöttem a munka, előttem az élet – ezzel a beszédes címmel jelent meg néhány éve egy kanadai szerző könyve. A becslések szerint, aki ma friss nyugdíjas, még 15-20 évet tölthet el aktívan és tartalmasan. A nyugdíjba vonulástól nem kell félni, de érdemes rá felkészülni.

„Igazán emlékezetes búcsúztatóval leptek meg a kollégáim a vállalatnál, amikor az utolsó munkanapomat töltöttem. Volt ott vers, csokor, sütemény, egészen meghatódtam. Nem mertem nekik bevallani, hogy a beszédek közben a gyomrom görcsbe szorult, mert eszembe jutott, hogy másnap már nem lesz hová bejönni. Engem már leírtak – meséli egy hatvanas éveinek közepén járó egri asszony.

- Neki az segített, hogy belevetette magát az unokázásba, és túrázni kezdett egy csoporttal, hétvégén 15-20 kilométert is megtesz megerőltetés nélkül, s a természet erejével feltöltekezve tér haza - írta korábbi cikkében a Szabad Föld

Miközben az elöregedő társadalomról és a nyugdíjak aktuális emeléséről viszonylag sok szó esik, méltatlanul ritkán foglalkozunk ennek az életszakasznak a pszichológiai vetületével – hívja fel a figyelmet írásaiban az idősödés kutatója, dr. Szabó Lajos professzor.

Ahogyan arra is, hogy az életkor csak egy szám, és többek közt az illető egészségi állapota, személyiségének rugalmassága, motivációja, a családban és a nagyobb közösségben betöltött helye, szerepe is árnyalja, hogy valójában mennyire számít idősnek. 

A hatvanas éveink elejéig még nagy valószínűséggel egészségesen tölthetjük az időnket, derül ki a KSH adataiból, melyeket az MTI tett közzé. Javíthatunk ezen a számon, ha egészségtudatosan élünk, és eljárunk a szűrésekre. 

A nők kicsivel tovább maradnak egészségesek
Forrás: MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában