Szennyezés?

2023.01.16. 11:38

Már csak gyertya kellett: romantikus rózsaszín vízben fürödhettek a boldogiak

Boldogon a napokban észlelték a helyiek, hogy halvány-rózsaszín, esetleg lila színű ivóvíz folyik a csapból.

T. O.

Mindenki megdöbbent a víz színétől

Forrás: Olvasói fotó/Facebook

– Tudja valaki, mi okozhatja? Volt figyelmeztetés a vízművektől? Fogyasztható így? – sorakoztak azonnal a kérdések a közösségi oldalakon, s akadt, aki már kész is volt a nem hivatalos válasszal. Szerinte az ivóvíz javítása céljából látható az elszíneződés.

Bár információimat hivatalosan a vízművek szakemberei nem erősítették meg, de ez a lilás vagy rózsaszínes színeződés a vas és mangán oxidációs és fázisszétválasztás során történő eltávolításához alkalmazott kálium-permanganát miatt lehet. Emellett baktériumölő és fertőtlenítő hatása is van – írta a láthatóan „képben lévő” kommentelő. Úgy tudja, európai uniós szabályozás miatt fordul elő a maximális vas és mangán koncentrációja az ivóvízben, e szerint adagolják a kálium-permanganát felhasználható mennyiségét a tisztításhoz.

A fogyasztókra nézve ártalmatlan, ha esztétikailag kicsit fura is – zárta sorait.

Felhívtuk Püspökiné Kovács Mária polgármestert, aki azt mondta, még ma jelzi a felvetést az illetékeseknek. Erre azonban nem lesz szükség, mivel megkeresésünkre Józsa Árpád, a Heves Vármegyei Vízmű Zrt. hatvani üzemegységének a művezetője elmondta: a víz elszíneződését már meg is szüntették. Emellett egyrészt megerősítette a fenti okokat, másrészt pedig közölte: a koncentráció bőven az engedélyezett határérték alatt volt, így az az egészségre ártalmatlan.

Megyénkben máshol is panaszkodtak tavaly az ivóvízre: Feldebrőn kellemetlen szagú volt, Gyöngyösön pedig a magas ólomtartalom miatt aggódtak.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában