Feszültség

2023.01.09. 11:12

Megkezdték a tűzifa kiszállítását Sirokban, de egyre nehezebb igazságot tenni az igénylők között

Folyamatosan szállítják a megigényelt szociális tűzifát a rászorulóknak Sirokban. A helyzet azonban feszültséggel terhelt.

B.K.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tuza Gábor pogármestertől megtudtuk, a téli szezonra 169 erdei köbmétert kapott a település. A határidőre azonban mindössze 114 kérelem érkezett be. A szociális bizottság a rendeletnek megfelelően, és az abban meghatározott időre elbírálta a kérelmeket, és meghozta a döntését. 

Megtudtuk, a beadott kérelmek közül 98 felelt meg a rendeletben meghatározott feltételeknek. Ennek megfelelően a három, vagy több gyermekesek három köbméter, a valamilyen fogyatékkal, vagy orvos által igazolt tartós betegséggel élők két köbmétert, a rendeletben meghatározott jövedelemhatár alatti jövedelemmel rendelkezők pedig egy köbméter tűzifát kaptak, kapnak. A kiszállítást január harmadikán kezdték el, s eddig a megítélt tűzifa támogatások egyharmadát vitték ki, ezúttal az önkormányzat saját járművével, díjmentesen. 

A helyhatóságnak köbméterenként ezer forint plusz áfát hozzá kellett tenni a támogatási összeghez, valamint az erdőről történő beszállítás költsége is az önkormányzatot terheli, csakúgy mint a kiszállítás költsége is. Ez összességében, mintegy 1,3 millió forint kiadást jelent a község büdzséjében. 

Mindezek mellett az év közbeni árok, park, patakmeder takarításokból, a kiszáradt fák kivágásából begyűjtött mintegy negyven köbméter fát is  kiosztják a rászorulók között a tél folyamán.

A község vezetője szerint évről évre az a tapasztalat, hogy a jelenlegi rendszer egyre nagyobb feszültséget generál a lakosság körében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában