Egyeztetés

2023.01.18. 11:11

Segítik az árvízi felkészülést Heves vármegyében is

Első ülését tartotta a területi védelmi bizottság agrárágazati munkacsoportja a megyeházán. A résztvevők fő feladata a két Velencei-tó méretű Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó működtetéséhez kapcsolódó adatok összegyűjtése, szükség esetén naprakész biztosítása.

M. H.

Seszták Attila (balról ), Ignácz Balázs és Dr. Daragó Eszter a a területi védelmi bizottság idei első ülésén

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó akár fél méterrel is képes csökkenteni az áradó folyó vízszintjét – közölte a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján. – A nem állandó tározót 2012-ben adták át, azóta még nem volt szükség a műtárgyak megnyitására és az ártér elöntésére, ugyanakkor erre a helyzetre fel kell készülni – emelte ki Ignácz Balázs, a védelmi bizottság elnöke az agrárágazati munkacsoport tanácskozásán. Elhangzott, hogy a tározó területén gazdálkodás folyik és egy esetleges elárasztás esetén előzetesen kell számolni a lehetséges károkkal.

A munkacsoportban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár képviselői, a hevesi járási védelmi bizottság elnöke, valamint a kormányhivatal érintett szakterületeinek vezetői vesznek részt.

A Közép-Tisza vidékét több, jelentős károkat okozó árvíz is érintette az elmúlt évtizedekben, amelyek közül az egyik legpusztítóbb a 2000-es tavaszi ár volt. Azóta a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében több apasztó tározó épült, amelyek közül még csak a tiszaroffi bizonyított éles helyzetben, 2010-ben kellett megnyitni.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában