Látnivalók

2023.01.09. 20:25

Tengerszem és Tisza-tó: térségünk két kirándulóhelye is az öt legnépszerűbb célpont között van

A két nevezetesség olyanok között szerepel, mint a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó és lombkorona-tanösvény, A Dunakanyar Julianus-kilátója, vagy az aggteleki Baradla-barlang.

HEOL

A Tisza-tavi Ökocentrum az egyik legnépszerűbb látványosság

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap (Archív fotó)

A Turistamagazin oldalán olvasható összegzés szerint az öt legnépszerűbb kirándulóhely között van az apci tengerszem és a Tisza-tavi Ökocentrum is. Mindezt egy telefonos applikáció, a Természetjáró adatai alapján állították össze. Ebből a hatalmas adatbázisból most azt az öt látnivalót mutatták meg nektek, amelyekre a legtöbben kerestek rá 2022-ben. A következőket írják róluk:

 

Apci tengerszem (Széles-kői-tó)

 

A Mátra délnyugati nyúlványának két jellegzetes vulkáni kúpja, az apci Somlyó és a Nagy-hársas közötti zugban bújik meg hazánk egyik legkülönlegesebb vízfelülete.

A köznyelv költőien tengerszemnek hívja az Apc határában megbújó bányatavat, de nem érdemtelenül: a meredek sziklafalak között csillogó kristálytiszta vizű tó egyre népesebb rajongótábort vonz a környező vidékről és a fővárosból is.

A tó feletti erdőben vezető turistaúton akár körbe is sétálhatjuk a tavat, egyes pontjain pedig a sziklafal peremére érve fantasztikus perspektívából láthatunk rá a tó smaragdzöldtől ezüstös fehérig pompázó felülete.

Az apci tengerszem
Forrás: Farkas Péter/Turistamagazin

 

Tisza-tavi Ökocentrum (Poroszló)

 

A kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejtő helyszín egész napra remek időtöltést tartogat. A 2600 négyzetméter alapterületű épületben minden érzékszervünk szerepet kap a Tisza-tó lebilincselő élővilágának megismerésében.

Legyen szó háromdimenziós moziról vagy a fejünk feletti üvegalagúton átúszó halakról, bátran elmondhatjuk, hogy a poroszlói látogatóközpont minden része felejthetetlen élmény ad. A hét hektáros parkban állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya, sövénylabirintus várja a gyerekeket. Kint és bent is érdemes elcsípni az állatok etetését.

A Tisza-tavi Ökocentrum épülete
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában