Jön a tavasz

2023.02.28. 07:00

A belváros helyett a K2 környéke lesz az új bulinegyed Egerben?

Két új hely nyit a város peremén, de a polgármester nem akarja, hogy kiszoruljanak a szórakozóhelyek a város szélére.

Sz. M. L.

Mint ahogy arról már beszámoltunk két új szórakozóhely is várja a helyieket és környékbelieket Egerben tavasztól. Gyakorlatilag a K2-es körforgalom két oldalán, egymástól néhány percnyire található az Encore Arena  és a Broadway Monkey Music Hall. 

Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető még tavaly előtt ősszel beszélt arról, hogy Eger iskolaváros, így nyilván sok fiatal él itt. Nekik természetes igényük, hogy legyenek szórakozóhelyek, korosztályuknak szóló kulturális programok. Ám akkoriban inkább bezárásokról lehetett hallani: így járt a HK az egyetemen, a Liget, majd a Broadway is sorra került. Rámutatott, a tizen- és huszonévesek számára nem igazán maradt hely, most azonban mintha megfordult volna a tendencia.

Egyébként már akkor elmondta, a város déli, külső részére kerül szórakozóhely, így a zaj nem zavarja majd a város lakóit. Mint fogalmazott ez ugyanis állandó probléma, és a frakcióvezető szerint jó megoldás, ha a rendszeres hétvégi rendezvények, a diszkók kikerülnek a belvárosból. A frakció fiatalabb tagjaival, Kovács Cs. Tamással, Juhász Ádámmal és Lombeczki Gáborral fontosnak tartják, hogy Eger fiatalos, lendületes legyen. 

– Én fiatalon biztosan nem szerettem volna olyan városban élni, ahol nem találom meg a nekem tetsző szórakozást vagy programot. Továbbra is azt mondom, fontos az, hogy Eger vonzó város legyen a fiataloknak. Sokáig hiányzott a diszkókultúra, most a város szélén, más európai városokhoz, vagy akár Gyöngyöshöz hasonlóan teret kaphat a szórakozás úgy, hogy nem zavar senkit – mondta Oroján Sándor. A Broadway korábban a belvárosban, a Bazilika mellett üzemelt hosszú ideig. A tulajdonost arról kérdeztük, hogy milyen visszajelzések érkeztek a bezárásra és a városszéli nyitás hírére.

– Nem volt kötelező költöznünk. Az Érsekség a Bazilika felújításakor jelezte, hogy terveik vannak a korábbi hellyel, mi szintén gondoltunk a költözésre már csak abból a megfontolásból is, hogy a zajosabb szórakozóhelyet kivigyük a belvárosból. Nem szeretnénk már a belváros környékén élőket zavarni, hiszen jogos igény az esti nyugalom. Negatív reakció nem érkezett a hírre, hogy Eger szélén nyitunk, a város szívében ott maradt a Hippolit Club. Sokan sajnálták, hogy a Broadway szünetel, de utódja nem csak egyszerű disco lesz – árulta el Ráki Csaba. Kiemelte, hogy az új music hall gyakorlatilag egy rendezvényházat takar, klubrendezvények és koncertek is lesznek az új helyen. Úgy látták, van erre igénye a városban élőknek.

– A tizen- és huszonéveseken kívül az utóbbi pár évben talán az idősebbek sem nagyon tudtak válogatni a nagyobb, minőségi rendezvényeket kínáló helyek között, ezt igyekeztünk pótolni. Nem akarjuk, hogy az egriek csak egy discoként gondoljanak a Broadway Monkey-ra. Helyet adunk majd egyetemi eseményeknek, céges rendezvényeknek, de zenés vacsoraesteket is szervezünk. Egészen a 16 évesektől kezdve az idősebbekig mindenkinek szórakozást szeretnénk nyújtani. A sokszínűségre törekszünk a zenei stílusok terén is: örülhetnek majd a jazz és funky rajongói is, ahogy kedvezünk a minőségi retro zene kedvelőinek is. A teljes választékot szeretnénk elhozni Egernek és környékének. A disco és a rendezvények mellett a Broadway Monkey Music Hallban nyílik egy kávézó, illetve egy minőségi Bistro & Bar, ahol havonta változó étlappal a világ minden ízét bemutatjuk a vendégeinknek. Tehát komplex helyet álmodtam meg, olyan lehetőségekkel, melyek talán régóta hiányoznak a városból– részletezte.

Mirkóczki Ádám már a polgármester-választáskor, 2019-ben is beszélt arról, hogy Egerben nincs hely a fiataloknak. Szó volt róla, hogy a Klapka utcában jön létre bulinegyed, ahol a városlakókat nem zavarják a szórakozók.

– Nem szeretném, hogy az összes szórakozóhely kiszoruljon a város szélére. Egy turizmusból is élő városban kell, hogy a belvárosban is legyen élet. Szerintem az a jó, ha minden városrészben van hová menni. Ezzel nyilván nem azt mondom, hogy a kertvárosok közepére is kell egy diszkó, de a Klapka utcai bulinegyedet továbbra is jó gondolatnak tartom, ám abszolút pénz kérdése. Egyrészt az alkalmas épületeket fel kell újítani a kor biztonsági követelményeinek megfelelően, másrészt pedig többnyire nem az önkormányzat tulajdonában vannak. Ott van például a volt tüdőgondozó épülete, ami nagy és gyönyörű, s ezerféle funkciót kaphatna. Egyébként városstratégiai kérdésnek tartom a kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek meglétét egy turistavárosban, de hangsúlyozom: forrás kérdése. Minden kezdeményezés üdvözlendő, amely egy-egy új szolgáltatással szeretné színesebbé tenni Egert – mondta Mirkóczki Ádám.

Egyébként sem az Encore sem a Broadway nem tudott kinyitni akkor, amikorra tervezték. Az Encore Arena egyik tulajdonosa, Rozsnoki Attila korábban arról tájékoztatta portálunkat, hogy új jogszabályok bevezetése miatt a katasztrófavédelem füstelvezető kupolák felszereltetését írta elő, s ez még folyamatban van. Ráki Csaba pedig arról számolt be, hogy náluk is egy hetet csúszik a kezdés, ugyanis kompromisszum-mentes nyitást akart. Néhány beszállítójuk csak késve tud teljesíteni, s nem akartak úgy kinyitni, hogy nem tökéletes a hely.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában