Emlékév

2023.02.03. 17:38

A gyöngyösi középiskolások szerint nem valószínű, hogy Petőfi ma influencer lenne + fotók

Sz. Sz. I.

A diákok eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha ma élne Petőfi

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Három napra Gyöngyösre érkezett pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó múzeumbusza, amely Petőfi Sándor költő születésének 200. évfordulója alkalmából tematikus kiállítással járja az országot. A Vachott Sándor Városi Könyvtár által szervezett program során pénteken a diákok előtt nyílt meg a lehetőség a tárlattal való ismerkedésre. Éltek is a lehetőséggel az iskolák, már a hét közepére betelt minden időpont a csoportok fogadására.

Ottjártunkkor a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum 10. évfolyamos csoportja ismerkedett a kiállítással. A segítségükre Szatmári Sára, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa volt. A szakember képzeletbeli utazásra hívta a látogatókat, a költő életének érdekességeiről beszélve. A tizenhat éves Petőfiről szóba került, hogy magát tizennyolc évesnek hazudva katonának akart állni, de a rendkívül vékony testalkatú fiatalember kiszuperálták. Felidéződtek próbálkozásai, hogy vándoszínész legyen, de szóba kerültek olyan érdekességek is, amiről az iskolában még senki sem hallott: Petőfi előszeretettel viselt lila színű frakkot sárga csokornyakkendővel. Szatmári Sára elmondta, hogy számára is meglepő volt, amikor tudomást szerzett erről a viseletről.

– Egy festmény leírásában maradt fenn, hogy létezett ez az öltözete, képes bizonyíték nincs rá. Mindenesetre elképzelhető róla, hogy hordta, hiszen szeretett a figyelem középpontjába kerülni. Fontos volt a számára, hogy érvényesülni tudjon. Az egyébként változó, hogy mennyire ismerik a diákok Petőfit, de mivel tananyag az iskolában, általában mindenkinek van valamilyen szintű tudása róla. Nagyon örülünk annak, hogy a látogatások előtt a tanárok általában külön elbeszélgetnek a tanulókkal a költő életéből, ez észrevehető, mert felkészülten érkeznek – fogalmazott Szatmári Sára.

A múzeumpedagógus vezetésével a 10. évfolyamos diákok egyébként azzal a gondolattal is eljátszottak, hogy ha Petőfi ma élne, vajon melyik közösségi oldalon jelenne meg, milyen tartalmakat gyártana. Végül valamennyi közösségi portál kapott voksot, a megosztások között a róla készült paparazzo-fotókra szavaztak a legtöbben. A fiatalok azt nem tartották valószínűnek, hogy influencer vagy youtuber válna belőle ma, de ha mégis, akkor a tartalom biztosan politikai témájú lenne. Volt, aki kijelentette, hogy szerinte a költőnek napjainkban az új Manuela-album lenne a kedvence.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában