Múltidéző

2023.02.26. 19:27

A Heves vármegyei pandúr és a lopott lószerszám esetéről

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori embereket? Ha választ akar kapni mai kedves olvasónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Egri piac 1930-ban

Forrás: Szekrényesy Réka / Fortepan

Heves és Vidéke. Társadalmi, Közművelődési és Szépirodalmi hetilap. 1907. április 14. 


 

Uj ipartelep Egerben. 

Az iparfejlesztési akczió vezetésére kiküldött bizottság hétfőn  ülést tartott, a melyen egy uj gyár alapitásának eszméjével foglalkozott. 
Megjelent ugyanis a bizottság ülésén Földiák Gyula a budapesti VI. kerület függetlenségi pártjának elnöke s a kormánynak iparfejlesztési ügyekben bizalmas embere és egy kender- és lenfeldolgozó gyár alapitásának kérdését fejtegette s világositotta meg. Az előadó szerint e gyár alapitására Eger különösen alkalmas, természetes melegvizénél fogva. Az uj gyár 1.600.000 korona alaptőkével alakulna s nagyon életrevaló iparvállalat lenne. A bizottság nagy lelkesedéssel karolta fel az eszmét és a kérdés további tanulmányozását és előkészitését határozta el. Délben Földiák tiszteletére szükebbkörü társasebéd volt a Kaszinóban. 
 

Gyöngyösi Ujság. Társadalmi Hetilap 1900. január 7. 


 

A közönség köréből. 
Tekintetes Szerkesztő Ur! A „Gyöngyösi Lapok” 1899. évi deczember hó 28-ik számában hivatalos müködésem ellen irányitott támadás jelent meg. A támadásra nézve, ha az rossz akarat szüleménye, nem reflektálok, mert a gyöngyösi n. é. pártatlanul itélni tudó közönség higgadt megitélésére bizom, sérthet-e az a czikk engem, vagy nem? Épen ezen okból, tájékoztatás végett, a következőket jegyzem meg. Az óvódai nevelés czélja: a gyermeki épség megóvása minden körülmények között. A karácsonyi ünnepek előtt, a gyöngyösi intelligens közönség adományaiból, a tó-utczai óvódába járó gyermekek részére Hackl Margit óvónő karácsonyfát állitott, mely ünnepélyen az ajándékozó közönség nagy része és az óvódai felügyelő bizottsági hölgyek kegyesek voltak megjelenni. Az óvóda azon helyisége azonban, hol a karácsonyfa felállittatott és az ajándékok elhelyezve voltak, olyan kicsiny, hogy abban normális viszonyok között is alig férnek el a gyermekek, lévén a számuk 90. Ide vezettettek föl a kis gyermekek és az égő gyertyákkal teljes karácsonyfa körül állottak föl, az óvódai felügyelő bizottsági hölgyek és adakozó közönség pedig a gyermekek körül foglalt helyet. 

Az érdeklődő közönség száma azonban (fogadják érte hálás köszönetünket) igen nagy volt és ezért a kis szoba már zsufolásig tele volt. Félni lehetett attól, hogy a tolongásban vagy az égő karácsonyfát döntik fel, vagy esetleg a tolongás által a kis gyermekek egészen az égő gyertyákkal teli fa alá szorulnak, hol esetleg egy leeső égő gyertya rettenetes állapotot teremthet, miért is egy jelenlevő rendőrt, Ripka Lajost felkértem, hogy már a belső szobába ne engedjen be senkit. 

múltidéző
A Maczky Emil által szerkesztett hetilap I. évfolyama 1901 augusztusában hagyta el a nyomdát 
Fotós:                                      / Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

És annak segitségével tényleg a bejárati ajtót le is foglaltuk, úgy, hogy a későbben jövők közül oda már senki be nem mehetett, mely intézkedés az ünnepély zavartalan lefolyását biztositotta és megakadályozta azt, hogy se a bent levő közönségnek, se pedig az ártatlan kisdedeknek baja történjék. Mert az ünnepély csakis a gyermekek részére volt rendezve és rendezték azt az óvódai felügyelő bizottsági tagok az óvódával együtt a gyöngyösi intelligens közönség kegyes adományaiból. Tisztelettel kérem a Tekintetés Szerkesztő Urat, sziveskedjék ezen soraimnak lapjában helyet szoritani. Vargha Tivadar, áll. isk. igazgató. 

 

Eger. Politikai S Vegyes Tartalmu Hetilap, Megjelenik Minden Csütörtökön. julius 7, 1870. 

 

Hírek. 
– Országos vásárunk ez uttal sem mulhatott el verekedések és némi csekélyebb tolvajlások nélkül; de ugy a verekedőket, mint a tolvajokat sikerült a katonaság által támogatott rendőri közegeknek elfogni. 

Azonban a vásári forgatagban történt egy nagyobb lopás is. Megesett ugyanis, hogy egy disznósdi lakosnak öt lováról az éjjel az összes szerszámot ellopták. 

Egy megyei pandur akkor megigérte a károsultnak, hogy 3 ft jutalomért előkeriti az ellopott holmit; a 3 ft átvétele után csakugyan elő is adott 3 lószerszámot, de a tolvajt a károsultnak a kérése daczára megnevezni nem akarta. 

Később egy másik pandur szólitá meg a károsultat, mondá, hogy szintén 3 ftért a még hiányzó 2 lószerszámot is előkeriti. A pandur a kívánt jutalom kifizetése után elvezeté a károsultat egy korcsmába, s ott egy taligára mutatott, hogy azon van a szerszám, és ott volt. Azonban a pandur a tolvajt megnevezni vonakodott. A károsult az esetről jelentést tett a kapitányságnál, mely a panaszt fölterjeszté a megyei törvényszéknek. 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában