Összeírás

2023.02.27. 07:35

A kutyákat háromévente írják össze, Parádon márciusban veszik számba az ebeket

A településen idén március 31-ig kötelesek az ebtartók részt venni az önkormányzat által szervezett ebösszeíráson.

B. K.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A formanyomtatványt a hivatalban lehet elkérni, illetve a Parad.hu oldalról letölteni – tájékoztatnak a község honlapján. 

Az összeírás önbevallásos módszerrel történt, s az ebösszeíró adatlapot ebenként szükséges kiállítani. Kevesen tudják, hogy a kutyák regisztrációját az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal kötelező lebonyolítaniuk. Az ebösszeírás az állatvédelmi törvény szerint a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel szükséges. 

Járványügyi helyzet esetén ugyanis a hatékony védelemhez nem elegendő az országos elektronikus eb adatbázis, az önkormányzatok által végzett ebösszeírás – a helyi hatósági előírás kényszerítő erejével – az állattartókat a jogkövető magatartásra ösztönzi. Az ebösszeírás adatairól a hivatal helyi elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása a cél. 

Érdemes azt is tudni, hogy 2013. január 1-jétől a négy hónaposnál idősebb ebeket transzponderrel megjelölve lehet csak tartani. Az önkormányzat az ebösszeírás kezdetekor felhívta a figyelmet: ha a kutyatulaj ennek a kötelezettségének még nem tett eleget, az adatlap kitöltése előtt lehetőleg pótolja azt. Nem árt tudni, hogy aki nem vesz részt az adatszolgáltatásban, állatvédelmi bírsággal sújtható. Az ebtulajdonosok az összeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot írásban jelezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában