Helyi közélet

2023.02.25. 12:29

A Senator-házat nem, de Lenint majdnem eladták

Az Olasz utcából nyíló parkolóval pedig lehet, hogy nem is történik semmi.

Szabadi Martina Laura

A legendás Senator-házról is hosszasan vitáztak csütörtökön a képviselők

Az egri közgyűlés csütörtökön szinte egész délután a költségvetést s annak tervezett módosításait tárgyalta. A város ez évben 43 milliárd forintból gazdálkodhat, a teljes tervezettel átfogóan, s ennek jelentősebb vagy épp érdekes tételeiről még részletesen beszámolunk később, ugyanis a költségvetés napirendje után egész este, péntekbe nyúlóan folytatódott a képviselők vitája. 

Egyrészt megszavazták, hogy idén a polgármester hogyan használja föl a maradványokkal együtt több mint 120 nap szabadságát. 

Kiderült az este folyamán az is, hogy Egernek még megvan az egykori Lenin-szobra. Arról tárgyaltak, hogy a Memento Park Budapest üzemeltetője átvenné az egyébként általa régóta tárolt szobrot. Császár Zoltán ellenben jelezte, hogy a szobor talpazata egy óriási vörös gránittömb, amely értékesíthető. 

A Népújság 1970. április 21-én számolt be arról, hogy helyére került a szobor

 

– Lenin szellemének megszentségtelenítése lenne, ha kapitalista módon eladnánk. De lehet, hogy vannak műgyűjtők az országban, akik megvásárolnák a szobrot is – mondta Farkas Attila alpolgármester. Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) emlékeztetett, hogy Lenin rettenetes dolgokat tett, de talán az önkormányzat megteheti, hogy értékesíti a szobrát. 

Most nem értem, akkor Lenint is adjuk el

 – kérdezte Császár Zoltán. 

Kovács Cs. Tamás és dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselők azt javasolták, hogy a talpazatot hasznosítsák, de a szobrot adják át a szoborparknak. 
– Én azért nem támogatom Farkas Attila indítványát, mert nem hiszem, hogy szerencsés lenne, ha valaki Lenin iránti nosztalgiáját aprópénzért támogatnánk egy eladással – mondta Kovács Cs. Tamás. Mirkóczki Zita (MSZP, A Városért) javasolta, hogy Rostás Bea szobrásszal hasznosítsák a tömböt. 

Én nem akarom, hogy eladjuk a szobrot, és valaki például az Almagyar tetején kitegye a kertjébe 

– jegyezte meg Mirkóczki Ádám polgármester. A képviselők ezzel egyetértettek, a parknak adták a Lenin-szobrot. 

Mirkóczki Zita javaslata volt, hogy a Márai látogatóközpont kerüljön az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.-hez, s ott a rendezvények mellett valóban üzemeltessen a TDM látogatóközpontot, melyben a borkultúrát mutatják be. 

Minczér Gábor, Farkas Attila alpolgármesterek és Mirkóczki Ádám szerint viszont ez nem jó ötlet, hiszen az eddigi üzemeltető Agria Film Kft. saját mozis bevételéből tudta finanszírozni a rendezvényeket akkor is, ha az önkormányzati finanszírozást még nem kapták kézhez. Mindhárman üzleti tervet kértek a turisztikai cégtől. Mirkóczki Zita viszont erre azt mondta, a mozis cég egy háromsoros üzleti tervet készített tavaly, a Márai pedig 30 millió forintos veszteséget hozott. Berényi Tamás, az Agria Film ügyvezetője, idén pedig alig tervez programokat a látogatóközpontba. 

Császár Zoltán hangsúlyozta, hogy az lenne a megfelelő megoldás, ha a népszerű programok mellett a kulturális vonal is teret kapna. A turisztikai cég ügyvezetője, Törőcsik Gábor elmondta, hogy szó sincs arról, hogy kizárnák a fiatalokat. A cél pedig a turisztikai látogatóközpont és rendezvénytér együttes üzemeltetése. 

Még egyszer elmondom, nem rendezvénytérnek épült, hanem látogatóközpontnak, pályázati pénzből. Azt akarjuk, hogy még több lehetőséget nyújtson a Szépasszony-völgy

– hangsúlyozta Mirkóczki Zita. Vélhetően meggyőzte a képviselők nagy részét az érvelés, mert megszavazták az üzemeltetőváltást. 

Keresztes Zoltán Olasz utcai parkolófelújításos projektje nem úgy sült el, ahogy azt a momentumos képviselő szerette volna. Azt szerette volna, ha a tavalyi maradványösszegek felhasználásával megújulna a sokszor mocsaras parkoló burkolata, s közvilágítás is kiépülne. A parkolót egyébként 2019-ben saját költségén alakította ki az Evat. Mint kiderült, előkészítettek egy bérleti szerződést a cég és az önkormányzat között, de azt nem írták alá. 

Az ülésen Szűcs Tamás, az Evat ügyvezetője elmondta, hogy az Evat nem tud részt vállalni tovább a parkoló üzemeltetésében, ugyanis saját tulajdonán, bérleti szerződés nélkül ingyen biztosítja a parkolást, mindezek után pedig az önkormányzatnak évek óta áfát kellett volna fizetnie. Azt mondta, hogy úgy tudja, az előkészített bérleti szerződést nem volt hajlandó aláírni a polgármester. Keresztes Zoltán végül úgy módosította az előterjesztést, hogy áprilisig készítse elő az Evat a felújítás és a jogi helyzet rendezésének terveit, de a képviselők nem szavazták meg ezt sem. 

A Senator-ház Evatba apportálásáról is hosszasan vitáztak. Este fél kilenc után jutottak ehhez a napirendi ponthoz a képviselők, ekkor még tíz másik volt hátra. Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető ismertette, már tavaly eldöntötték, hogy az Evat gondoskodjon az épületről, a Senator-ház folyamatos nyitvatartása biztosított legyen. Erre azonban nem készültek el a tervek az önkormányzatnál, nem hajtották végre a közgyűlési döntést. 

– Az Evat majd elvégzi a munkát, amit a polgármester elmulasztott – mondta Oroján Sándor. 

Mirkóczki Ádám azt mondta, az Evat Zrt. nem tudta elérni a közös megegyezést, ami miatt nem lehetett az apportot megvalósítani. Dr. Csetneki Attila kiemelte, a közös megegyezés nem feltétele az apportnak, ezt pedig már januárban is elmondta a polgármesternek. 

Mirkóczki Ádám erre azt mondta, nincs értelme apportálni az épületet, inkább addig kellett volna kiírni pályázatot egyre alacsonyabb bérleti díjjal, míg nincs bérlő. Oroján Sándor rámutatott, hogy 30 millió forintnyi ingóság van az épületben, amit szintén meg kellene vásárolnia a leendő bérlőnek. Ha nem teszi meg, akkor épp az az érték vész el részben, amit meg akarnak óvni. Végül a polgármester és Oroján Sándor aznap talán először egyetértettek, s megállapodtak abban, hogy a következő közgyűlésre előkészítenek egy több lehetőséget is tartalmazó tervezetet a működtetésre, az ingóságok sorsának rendezésére, így Eger ikonikus épületének sorsa márciusban dőlhet el. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában