Tervezés

2023.02.28. 11:30

Az észak-hevesi térségben együtt osztanak, szoroznak, a bizonytalanságok ellenére megtervezték az évet

Az észek-hevesi térség minden településén megvitatták a képviselők, hogy idén mennyiből gazdálkodhatnak, s milyen terveket tűzhetnek ki. Most Sirok és Bükkszenterzsébet kasszájába néztünk bele.

Barta Katalin

Sirokban zajlanak a munkálatok

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban valamennyi térségbeli településen megvitatták az önkormányzatok képviselői, hogy idén milyen összegből gazdálkodhatnak. 

Tuza Gábor, Sirok polgármestere úgy tájékoztatott, hogy az előzetes információk szerint sokkal nehezebb tervezésre számítottak. A korábbi évek takarékos gazdálkodásának, a településen lévő vállalkozásoknak, vállalatoknak, illetve az általuk befizetett adóknak, valamit a kormánytól kapott többlettámogatásnak köszönhetően, sem a működésüket, sem a megkezdett beruházásaik befejezését – a megemelkedett anyag- és munkadíjak ellenére – sem fenyegeti veszély. 
Több mint egy milliárdos bevétellel és kiadással számolnak ebben az évben. Ebben természetesen szerepelnek a pályázati pénzek is. Elsődleges céljuk a saját intézményeik folyamatos és biztonságos működése. 

A költségvetés tervezésénél a második helyen szerepel a dolgozók anyagi elismerése. A garantált bérminimum- és minimálbér-emelés hatása idén a költségvetésben több mint 16 millió forint többletkiadást jelent. Munkáltatói intézkedés alapján ötvenöt dolgozónál a pluszjuttatás meghaladja a 12 millió forintot – fogalmazott a település vezetője. 
Harmadik helyen a saját erős beruházásaik megvalósítása szerepel. Kőkúton a csapadékvizes árkok tisztítása 12 millió, a József Attila út burkolása nyolcmillió forint, a Liget úti „kislakásoknál” lévő árkok szintezése, tisztítása hárommillió forintba kerül. 

Abból főznek, amijük van 
Tuza Gábor az idei büdzséhez hozzáfűzte azt is, hogy mindenkinek alkalmazkodnia kell az adott helyzethez. Abból kell a legfinomabbat, legtáplálóbbat főznünk, amink van. Sirokban a sok bizonytalanság ellenére derűlátó a helyi grémium. Azt azonban mindenkinek tudomásul kell venni, hogy most olyan idők járnak, hogy kétszer is meg kell gondolni minden forintnak a helyét. Mi is tervezzük hagyományos rendezvényeink megtartását is, de visszafogottan, és amennyiben szükséges, akár el is halasztjuk őket. Ezért is hoztuk meg tavaly ősz óta azokat a takarékossági intézkedéseket, amelyek nélkülözhetetlenek a biztonságos hétköznapok érdekében – fogalmazott. 

A lakótelepen parkolókat alakítanak ki, ötmillió forintból. A közvilágítás korszerűsítésére közel 16 millió forintot szánnak, a régi lámpák kikötése is pénzbe kerül. A fűtőművi egységhez napkollektor-mérőhely szabványosítására kétmilliót, a Borics úti járda, illetve a Dankó út rendbetételére közel tíz-tíz milliót fordítanak. 
A már megnyert pályázatok közül a legnagyobb projekt, a Verpelét-Tarnaszentmária-Kőkút-Iparipark-Sirok kerékpárút megépítése elsőbbséget élvez, de ennek a fedezete már biztosított – tudtuk meg a település vezetőjétől. 

Bükkszenterzsébeten a napokban tárgyalták meg a helyi önkormányzat képviselői a település idei költségvetését. Az ülés előtt Ortó Szilárd polgármester közösségi oldalán néhány fontos tételt is felsorolt annak érdekében, hogy az itt élők pontosabb képet kapjanak a tervezhető bevételekről és a kiadásokról. 
Tudatta, hogy a közvilágításra 9 351 000 forint állami támogatást kapnak idén, miközben a januári számlájuk bőven meghaladta az egymillió forintot. A közösségi rendezvényeiknek helyet adó Parókia épület fűtésére 2,5 köbméter tűzifát használnak fel hetente. A Pétervásárán működő orvosi ügyelet részére 293 544 forint támogatást fizetnek havonta. A település belterületén hatvanezer köbméter földet helyeznek el idén. 

A bevételekről is hírt adott. Kommunális adóból közel kétmillió forint folyt be 2022 évben a község kasszájába. A tervek között megemlítette azt is, hogy idén nyolcmillió forintból 550 méternyi járdát szeretnének felújítani. A régi malomépületben közel húsz új munkahely valósul meg. 

A település vezetője portálunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy idén – a sok bizonytalanság ellenére – 660 millió forintból gazdálkodhatnak a községben. Hozzátette, hogy tavaly több mint harmincmillió forintot takarítottak meg az észszerű gazdálkodással, s ebből szeretnék a régi malomban kialakítani a vállalkozói inkubátorházat. 
Mivel az önkormányzat negyven helyi embernek ad munkalehetőséget, érzékenyen érinti a helyhatóságot a januártól életbe lépett húszszázalékos minimálbér-emelés, amelynek kompenzálásáról egyelőre nincs pontos, kalkulálható információ. Természetesen a béremelést minden dolgozónak megadják, ám ezt egyelőre a saját megtakarításból tudják csak kigazdálkodni. A polgármester abban bízik, hogy az állami kompenzáció nem marad el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában