Új üzem

2023.02.28. 15:37

Bemutatták a Metalconstruct elkészült siroki öntödéjét + fotók

Az Arago cégcsoporthoz tartozó cég két ütemben valósította meg Liszkó-völgyi beruházását.

Tóth Balázs

Szinte bármit le tudnak gyártani bármilyen színben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Két európai uniós pályázati támogatásnak köszönhetően 1,6 milliárd forintból épített alumínium öntödét a Metalconstruct Zrt. Sirokban. Az Arago cégcsoporthoz tartozó kecskeméti társaság eredetileg a fém csomagolóeszköz gyártáshoz kapcsolódóan kezdett bele a Liszkó-völgyi öntödei projektbe, időközben azonban a Mátrametált fölvásárolta a Tubex. A beruházás azonban két ütemben, egy 459 millió forintos és egy 314,3 millió forintos európai uniós gazdaság-fejlesztési támogatásnak köszönhetően megvalósult.

Kis Ernő, a cég vezérigazgatója elmondta, az első lépcsőben átalakítottak egy régi raktárépületet, darupályával, szabadhűtővel szerelték föl, vásároltak három öntőgépet, ipar 4.0-s megoldásokat alkalmaztak, s oktatásokat szerveztek. A második lépcsőben egy új, könnyűszerkezete raktárépületet húztak föl, vásároltak két új öntőgépet, a napokban pedig befejezték a napelemes rendszer telepítését. Az alumínium olvasztásáról egy 750 kilós és két 150 kilós kapacitású kemence gondoskodik.

Mint Kis Ernő kifejtette, a 2021-ben indult fejlesztésnek köszönhetően a társaság árbevétele a 2019-eshez képest megnégyszereződött, tavaly elérte a 3,2 milliárd forintot. Mindezt egyre nagyobb hatékonysággal tették. A társaság Sirokban 43 embernek ad munkát, a Markazon fölvásárolt fémforgácsoló cégben 13-an dolgoznak, míg Kecskeméten 59 munkavállalójuk van. Sirokba Apc környékéről járnak át munkatársaik. A cégnek további fejlesztési tervei vannak Sirokban, részben az öntödét szeretnék tovább növelni a jövőben, valamint egy 5 megawattos naperőművet hoznának létre, amely a völgy többi vállalkozásának is szolgáltatna energiát.

A keddi eseményen László Attila öntészeti vezető bemutatta az elkészült létesítményt és az ott folyó munkát, részletezve a nyomásos alumínium-öntészet gyorsaságát. Nagy bonyolultságú darabokat is tudnak készíteni, a megrendelő kívánsága szerint festve. Bemutatta azt is, hogy a cég zömében exportra termel, a magyar partnereken kívül olasz és dán partnerek számára szállítanak alkatrészeket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában