Kinek a haverja

2023.02.17. 08:15

Ezt gondolja a Rozi's Kitchen ügyről az egri Kétfarkú Kutyapárt

Szerintük az utca az embereké, nem az önkormányzaté, a főépítész pedig a polgármester ökle.

Sz. M. L.

A pizzázó ügye nagy port kavart a városban

Forrás: Rozi's Kitchen/Facebook

Az utca nem az önkormányzaté, hanem az embereké akik a várost használni akarják – osztotta meg közösségi oldalán a Kétfarkú Kutya Párt egri szervezete, amely kiáll a Rozi's Kitchen fennmaradásáért.

– Hajdú Zoltán egri lakos – vagy ahogy többen ismerik, Gulab, a Tisztán a Cél Felé krishnacore-zenekar alapító-frontembere – 2020-ban indította el vegetáriánus pizzasütő vállalkozását, amit a kislánya után a Rozi’s Kitchennek nevezett el. Utánfutóra szerelt pizzakemencéje minden egyéb jogszabálynak megfelelt, mégis elutasították, amikor közterület-használati kérelmet nyújtott be.  Baráti szívességből a Szépasszony-völgy egyik vendéglátó teraszán kapott helyet, emellett rendezvényeken, vásárokon lehetett vele találkozni. Nyáron az egri strand területén működött, és most, a téli szezonban a strand bejárata előtti területen árul.

A bejárat előtti területsáv az egri termálfürdő telkéhez tartozik, tehát nem közterület, de a közhasználat elől nincs elzárva. Ezért az önkormányzat első felszólítását, amely közterület-használati bírsággal sújtotta volna, még könnyedén vissza tudta utasítani.  Rá két hétre kapta meg a második levelet, ezúttal az egri főépítész aláírásával, amelyben a közhasználat elől el nem zárt területekre is vonatkozó településképi rendeletre hivatkoztak. Szerintük Gulab mozgóboltja kitelepülés felépítményének minősül, ezért vonatkozik rá a településképi bejelentés kötelezettsége, amit elmulasztott. A levélben településképi bírsággal fenyegették, amennyiben nyolc napon belül, azaz február 6-ig nem hagyja el a területet – idézték fel az elmúlt hetek történéseit bejegyzésükben. 

Mint írják a kisvállalkozó ezt a felszólítást is megtámadta, mivel az utánfutó nem számít felépítménynek. Ám a kutyapárt szerint az előzményeket ismerve csak idő kérdése, hogy mikor és milyen indokra hivatkozva kapja meg a következő felszólítást az önkormányzattól, amely kezdettől fogva, véleményük szerint minden ok nélkül elutasító volt vele szemben.

– Ha erről a szűk területről is elüldözik, az a Rozi’s Kitchen számára a véget jelentené, mert nem húzná ki a nyári szezonig bevétel nélkül. Már az is megfordult a fejükben, hogy Budapesten próbáljanak szerencsét, de a tősgyökeres egri Zoli és kislánya, Rozi sem szeretné elhagyni a várost. A Kutyapárt szerint az utca nem az önkormányzaté, hanem az embereké, akik a várost használni akarják. Olyan városban hiszünk, ahol bárkinek joga van az utcán jelen lenni, aki nem sérti a közerkölcsöt vagy mások elemi érdekeit. Ahol a közterület-használat demokratikus, és senkit nem lehet kizárni belőle mondvacsinált indokokra hivatkozva. Ahol a közterületek és az egyéb közösségi felületek kiadása átlátható, és a követelményei mindenki számára egyértelműek. Ahol a főépítész nem a polgármester ökle, és nem a kisembereket vegzálja, hanem a köz érdekében cselekszik, és mindenkitől ugyanazt várja el a "történelmi belvároshoz méltó, minőségi településkép" érdekében. Ahol az önkormányzat támogatni és nem ellehetetleníteni akarja az induló kisvállalkozókat, a városvezetés pedig partnerként és nem veszélyes elemekként tekint az alulról jövő kezdeményezésekre. Ahol nem a profit a lényeg, hanem a minőség, amit az adott városhasználó képvisel. Ahol nem az dönti el, hogy ki juthat közterület-használati engedélyhez, hogy ki fizet többet, vagy hogy ki kinek a haverja. Ahol nem a rendpártiság érvényesül, mert a város elemi érdeke az, hogy az utcák élettel teljenek meg – fogalmaztak a kétfarkúak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában