Jubileum

2023.02.24. 16:26

Gáspár András Bajtársi Egyesület: legfőbb erősségük az összetartás és a lelkesedés

T. O.

Kis Endre ny. alezredes, egykori lőrinci őrsparancsnok (jobbra) is oklevelet vehetett át

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Immár fél évszázada működik a település egyik legrégebbi aktív civil szerveződése, a Gáspár András Bajtársi Egyesület. 
Az 1973. február 16-án alakult jogelőd Hunyadi János Nyugdíjas Klub tagjai nyugállományba vonult tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök és Hatvanban katonai szervezetnél dolgozók voltak. 1989-től II. Rákóczi Ferenc Nyugállományú Honvédők Egyesületként szervezték mindennapjaikat, majd 2009-től az addigi működési forma megtartása mellett a szervezet felvette a Gáspár András Bajtársi Egyesület nevet. 

Az ötvenéves jubileum alkalmából nagyszabású ünnepséget tartottak a Daliban. Kőszegi Ferenc, az egyesület elnöke az elmúlt évek emlékezetes alkalmait idézte fel, majd Horváth Richárd polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte: az egyesület aktívan része a település életének. 

– Hatvannak szüksége van olyan összetartó emberekre, akik a jövőt építik. Rengeteg munka van abban, hogy ilyen sok éve működőképes ez a közösség, ezért szeretném megköszönni a jelenlegi és az elmúlt évek klubvezetőinek, hogy segítették ezt – fogalmazott. 

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke szerint a Gáspár András Bajtársi Egyesület sikere elsősorban a tagok kitartásában és lelkesedésében rejlik. – Az egyesületek tagjainak feladata, hogy őrizzék a régmúlt emlékét, új tradíciókat teremtsenek, és átadják az utókor számára a megszerzett tudást – emelte ki. 

Az egyesület miniszteri elismerő oklevélben részesült a Honvédelmi Minisztérium céljainak megvalósítását támogató tevékenységéért, a Magyar Honvédség nyugállományú tagjai érdekében, valamint a társadalom szolgálatában huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként. Horváth Richárd BEOSZ Pajzsot vehetett át a város és a civil szervezetek kapcsolatának erősítéséért, valamint a BEOSZ tagegyesülete részére huzamosabb időn át nyújtott támogatásért. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége több rangos kitüntetést adományozott azoknak a résztvevőknek, akik kimagasló cselekedeteikkel hozzájárultak az egyesület fejlődéséhez, működéshez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában