Percről percre

2023.02.14. 13:00

Leváltották az egri városgondozás vezetőjét, a Bárány uszodát a vízilabdaklub kapta meg

Rendkívüli közgyűlést tartottak a vármegyeszékhelyen. Percről percre.

HEOL

Rendkívüli közgyűlést tartanak a vármegyeszékhelyen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

15.05

A rendkívüli közgyűlés ezzel véget ért, a közvetítést befejeztük.

14.50

Oroján Sándor javaslata szerint a közgyűlés közel félmillió forinttal támogatná Paál-Szűcs Attilát, Eger egyik legeredményesebb sakkozóját, aki mozgássérültként tagja a magyar paralimpiai válogatott keretnek, s hazánkat képviselte a Sakk Paralimpián.

– A támogatást egyrészt a paralimpián való részvétel és a 2024-es paralimpiára történő felkészülés költségeit fedezné – mondta.

Farkas Attila javasolta, hogy az ilyen támogatásokra egységes támogatási rendszert dolgozzanak ki. Oroján Sándor szerint ez jó ötlet, de az a probléma, hogy idén sporttámogatásokra mindösszesen 20 millió forintot terveztek be a költségvetésbe.

– Tavaly csak a labdarúgás kapott ennyit, idén a civil szervezetek támogatása is nulla, ez így nem lesz rendben, ezt nem fogjuk támogatni a költségvetés tárgyalásakor – mondta Oroján Sándor. A képviselők megszavazták az üzemeltetést. 

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

14.42

Másodikként a Bárány uszoda üzemeltetésének ügye következett, melyet az Egri Vízilabda Klubnak adnának.

Kovács Cs. Tamás elmondta, hogy a klub gazdaságosan tudná üzemeltetni a sportuszodát, s biztosítanák továbbra is a lakosságnak az uszoda szolgáltatásait.  

Bódi Zsolt arról érdeklődött, hogy miért egy éves a szerződés, ha felújítást végeznek, majd visszaadják az üzemeltetést, az nem lesz-e probléma.

Szécsi Zoltán ügyvezető elnök elmondta, hogy évek óta tesznek az uszodákért, a Bárány uszodára napelemet is szeretnének, a tetőzetet is fel kellett újítani egy részben, vettek korábban fertőtlenítőket, folyamatosan karban tartják a létesítményt. A képviselők megszavazták a javaslatot, de három évre adták üzemeltetésbe az uszodát.

14.22

Császár Zoltán felolvasta, hogy az elmúlt hetven percben milyen kifejezések hangzottak el a képviselőktől.

– Nem kell ez a csehszlovák duma, tolvaj képviselők, bűnpártolás, ezért felelni fogtok, választási csaló vagy – sorolta.

– Komolyan, A nagy vonatrablás forgatókönyve is lehetne a közgyűlési jegyzőkönyv – fogalmazott.

Többen szünetet javasoltak, majd Juhász Gézát kérték, válaszoljon a feltett kérdésekre.

– Egy dolog van, ami senkit sem nagyon érdekelt, az a cég gazdasági teljesítménye. Én ilyen körülmények között nem tudok dolgozni, erre a cirkuszra nekem nincs szükségem. Amint véget ér a gazdasági év, magamtól elmegyek, ha pedig tavaly létrejött volna a közös megegyezés, már itt sem lennék. Én sajnálom a legjobban, hogy nem sikerült sem ezt megoldani, sem a pályázatot szabályosan kiírni – osztotta meg gondolatait az ügyvezető. Kérte, szavazzanak végre a leváltásáról.  Megköszönte a bizalmat a képviselőknek. Elmondta, a polgármesterrel nem is ismerték egymást a cégvezetés előtt. A képviselők megszavazták az ügyvezető visszahívását. 

14.00

– Ügyvezető úr, ön leépítette a városgondozást, kevesebb pénzből végzik a munkát, csoportos leépítést hajtott végre. A mi célunk egy új szemlélet megteremtése a városgondozásnál, hogy több pénz és több ember legyen – mondta Oroján Sándor frakcióvezető. Hozzátette, nincs illúziója: úgy gondolja, amint Juhász Géza helyét átveszi valaki, a polgármester köre mindent megtesz majd, hogy az új ügyvezető munkáját akadályozza, mint ahogy teszi ezt például az Evattal is.

– Nem járja az, hogy azokat a cég vezetőket akik nem a polgármester köréből kerülnek ki, azokat napi szinten vegzálják – mondta. 

13.52

Farkas Attila alpolgármester szerint csak azóta elégedetlenek a képviselők az ügyvezető munkájával, mióta összetűzésbe került az Evat politikai kinevezettjeivel.

– Volt türelem, volt empátia. Én Juhász Gézát emberileg nagyon tisztelem. Sokszor nem sikerült végrehajtani a feladatokat, s ez sokszor nem is az ön hibája volt, de már úgy gondolom, a közgyűlési többség nem kíván önnek bizalmat szavazni. Nem elég 400-500 millió forint egy Eger szintű város tisztántartására, a minimum a 700 millió forint lenne – mondta mondta Kovács Cs. Tamás.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

13.45

– Igaz-e az, hogy ön ügyvezető helyettesnek nevezte ki Nagy Mihályt, aki az Egri Hulladékgazdálkodás nyolc napot dolgozó ügyvezetője. Közben pedig azt mondja, hogy nincs szüksége segítségre, elboldogul a céggel – kérdezte Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP).

– Én sajnálom, hogy ilyen méltatlan helyzetbe került ügyvezető úr. Sajnálom, hogy ilyen méltatlan helyzetbe hozták, s hogy az a fakivágási ügy volt folyton terítéken – mondta dr. Csetneki Attila. 

– Lehet gumicsontnak nevezni a lakossági észrevételeket, de a városgondozás azért van, hogy az egrieket kiszolgálja.

– Nincs olyan önkormányzat, ahol nem lennének lakossági panaszok a város állapotára – mondta Mirkóczki Ádám polgármester.

– A közgyűlés többször kifejtette, hogy nem tart tovább igényt a munkájára, ugyanezt tette az Evat is. Nem érezte, hogy akkor talán nem kellene mindenféle jogi kiskaput kihasználva ragaszkodni a vezetéshez – kérdezte Keresztes Zoltán.

– Szeretném megkérdezni, mi az oka annak, hogy a Felsővárosban továbbra sem valósultak meg karbantartási munkák. Tavaly 2,5 millió forintot szavazott meg a közgyűlés a padok felújítására, parkolójavításra – mondta Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok.

– Lát-e arra esélyt még arra, hogy megegyezés szülessen – kérdezte dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom). 

13.22

– Egy hónap elegendő lehet, de javaslom, négy hónapot határozzunk meg erre, hiszen a közgyűlési döntés végrehajtása is akadályokba ütközött – mondta.

– Nem lesz eredménye a pályázatnak, ugyanis teljesen törvénytelenül írta ki az Evat. A döntés például arról szólt, hogy felsőfokú végzettség kell a pályázat benyújtásához, de középfokúval írták ki a pályázatot. Balázs Ernő nem cégvezető, a cégbíróság ugyanis megsemmisítette ezt a döntést, hiszen nincs a városgondozásnál ilyen pozíció. Az ön előterjesztése a számos tárgyi tévedés miatt végre sem hajtható – reagált a polgármester.

– Akár megtiszteltesésnek is vehetném, hogy ez a rendkívüli ülés miattam lett összehívva – mondta Juhász Géza.

 – Az a két oldal, amit ön leírt, egy lufi, amit lassan fél éve fújnak. Önöknek nem vagyok szimpatikus, a terveikbe nem illettem bele, ezért el akarnak távolítani. A bíróság döntése szerint nincs olyan, hogy fakivágási botrány. Az egész egy mesterséges kampány. Ha emlékeznek, én tavaly kértem a szerződésem határozott idejű módosítását, a szerződésem közös megegyezéssel történő megszüntetése nem jött lére. Nem koboztam el telefonokat, megkértem a résztvevőket, hogy tegyék ki a titkárságon – mondta. 

Felidézte, hogy egész decemberben próbálták sikertelenül eltávolítani a pozíciójából.  

– Önök szerint a fő bűnöm, hogy a lakosság panaszkodik a munkánkra. Ez gumicsont. Megfoghatatlan. A városgondozás az önkormányzatnak tartozik elszámolással. Szerződések alapján dolgozunk. A játszóterek karbantartását azért nem vállalta a cég, mert nincs olyan szakembere a városgondozásnak, aki el tudná látni szakszerűen azt a feladatot – mondta.

Hozzátette, nem ismert el semmi mást a fakivágási üggyel kapcsolatban, csak az általános felelősséget, mint a cég vezetője.  

Minczér Gábor alpolgármester megköszönte Juhász Géza munkáját. Kiemelte, hogy nehéz időszakban, válság közepette irányította a céget. 

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

13.15

Korábban megírtuk, hogy a közgyűlés első és egyben legvitatottabb témája a képviselők között Juhász Géza, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetőjének elbocsátása.

– Számos oka volt annak, hogy úgy döntött a közgyűlés, hogy megvonja a bizalmat a városgondozás ügyvezetőjétől. A jéghegy csúcsa volt az a bizonyos fakivágási ügy, amikor a polgármesternél végzett kertészeti munkával kapcsolatban merültek fel aggályok. Juhász Géza elismerte, hogy nem jogszabályoknak megfelelően történt a számlázás, nem volt szabályszerű a munkavégzés – emlékeztetett dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselő.  

Hozzátette, új ügyvezető választásra pályázatot írtak ki, de a kinevezésig ideiglenes ügyvezetőnek kellene irányítani a társaságot. Mint mondta, Balázs Ernő jelenlegi cégvezető alkalmas lenne az ügyvezetésre az átmeneti időszakra. 

13.09

– Azt gondolom, hogy a közgyűlés maradék jómegítélése forog kockán – mondta a polgármester.

Mint ahogy arról beszámoltunk, hétfőn Mirkóczki Ádám arról számolt be, hogy Nagy István cégvezető ellen Farkas Attila alpolgármester feljelentést tett önkormányzati vagyon elleni bűncselekmény miatt. A képviselők öt igen, öt nem, és négy tartózkodás mellet nem tűzték napirendre az előterjesztést.

– A közgyűlés maradék hitelességét is elvesztettük – reagált a polgármester. 

13.00 

A keddi rendkívüli közgyűlésre sürgősségi indítványt nyújtott be Mirkóczki Ádám polgármester, melyben szorgalmazza, hogy az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét távolítsák el a pozíciójából. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában