Téltemető

2023.02.25. 17:47

Mátraballán is a tavaszt hívogatták a kicsik

B. K.

Lángra kapott a kiszebáb

Forrás: Beküldött

A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás igen kedvelt volt a falusi nép körében. A lényege, hogy a gyermekek kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítenek, mellyel felvonulnak. Vonulás közben hangosan zörgetik szerszámaikat és télűző rigmusokat kiabálnak. "Kisze, kisze haj! Elűzzük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj!" 

A vonulás hagyományosan a falu főterén felállított máglyánál ér véget, ahol az összegyűlt személyek gondűző cédulákat tűznek fel a kiszebabára, majd bedobják a tűzbe. A papírokra felírják, ki mitől szeretne megszabadulni. A máglya elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek. 

Így történt ez a napokban Mátraballán is, ahol a a helyi kisiskolások részvételével rendeztek hangulatos, télűző rendezvényt - osztotta meg közösségi oldalán Pádárné Gyuricza Henrietta, a község polgármestere.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában