Visszatekintő

2023.02.06. 19:54

Mert megérdemelték: vidám élmunkások üdülhettek hajdan a Galyatetői Nagyszállóban

A Mátra egyik ikonikus szállodája a Galyatetői Nagyszálló. Igaz, hogy most éppen zárva találják a hegységbe kirándulók, ám a történetét érdemes felidézni.

P. E.

Élvezték az életet az ország tetején

Forrás: Nagy Gyula/Fortepan

 A Galyatetői Nagyszálló 1936–39 közt épült, elsősorban a polgári középosztály számára – s úgy tudni, azért is, hogy itt kúrálhassák Horthy Miklós lányát, akit tüdőbaj kínzott. Akkoriban az úri társaság élvezte itt a havasi napsütést, erre egy akkoriban készült film is utalt. Jó másfél évtizeddel később azonban már a büszke és vidám élmunkások gyűjtöttek itt erőt az országépítéshez. Akadtak, akik jutalomból ingyen üdültek. 

A munkások és munkásnők kiérdemelték az üdülést
Forrás: Mészöly Leonóra/Fortepan

A Galyatetői Nagyszálló, Közép-Európa egyik legfényesebb üdülőhelye megnyitotta kapuit a pihenést legjobban megérdemlő magyar dolgozók, az élmunkások részére – adta hírül a filmhíradó 1948 júliusában. Az első turnusban 35 élmunkás és Kossuth-díjas érkezett, hogy magaslati levegőn pihenhessen. Állítólag sokan annyira nem szokták a semmittevést, hogy órákig csak ültek az asztalnál, és szótlanul maguk elé meredtek. A propagandaszöveg persze úgy szól, hogy a szabadság leteltével kipihenten, frissen folytatták az országépítést. 

Később jöhettek a beszolgáltatásban jeleskedők is. Az 1949. januári filmhíradó kincstári optimizmussal vezette be a pörge bajszos földművesekről készült képkockákat: „Parasztságunk legjobbjai nyári fáradtságukat pihenik ki a galyatetői híres Nagyszállóban. Ezek a parasztok nyújtották a beszolgáltatási és a termelési versenyben a legtöbbet. Ezért a Népjóléti Minisztérium – a Magyar Dolgozók Pártjának kezdeményezésére – a legkiválóbb háromszázat megjutalmazza kéthetes ingyenes üdültetéssel.
 

Aki túlteljesítette a normát, pihenhetett
Forrás: Gádoros Lajos/Fortepan

A múltban vékonypénzű ember a tájékára sem kerülhetett a híres főúri üdülőnek. Most pedig a kandalló melegénél parasztok és élmunkások barátkoznak. Jelképes volt, hogy a múltban a parasztot mindig leütötték a sakktábláról. De ma a parasztság egyszerre mozdul, és ebbe a királyok buknak bele. Még a szakácsok is nagyobb szeretettel készítik a finom ebédet. Tudják, hogy végre azokat szolgálják ki a föld termékével, akik megdolgoztak érte. Ha bealkonyodik, a vidám társaság táncra perdül” - így szólt a korabeli tudósítás.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában