Áldás

2023.02.03. 11:13

Nem könyvekért, a torokbajt elűzni mentek a könyvtárba az egri gyakorlósok

Kovács József iskolalelkész a Balázs napján a könyvtárba várta a Bartók téren tanuló gyermekeket, felnőtteket.

HEOL

Balázsáldás az egri gyakorlóiskolában

Forrás: EKKE Gyakorló Iskola/ beküldött

 Az apropó most nem az olvasás népszerűsítése volt, hanem, hogy áldást adjon az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskolába járóknak. 

Szent Balázs napján (febr. 3.) két összekötött gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen.  Régebben „X”, ma már „Y” alakú a gyertya. Szent Balázst Keleten a görögök már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak fel az emberek a gyógyulásukért. A 12. században tűntek föl a torokbaj ellen védő (áldó) könyörgések. Hazánkban a 16. századtól terjedt el a gyertyaáldás és könyörgés. Érdekes elnevezései vannak Magyarország különböző területein: a Dunántúl egyes részein toroknyomás, Jászladányban torkoskodás, Sükösdön gudurázásnak nevezik.

Babits Mihály aki torokbetegségben szenvedett)írt erről verset, de a Kincskereső kisködmönben is találkozhatunk a torokbajjal.

Aki ma felvette az áldást, a torokbántalmak messze elkerülik majd, írja az iskola szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában