Szőlőművelés

2023.02.20. 19:33

Okoseszközök a szőlőben: csúcstechnológiát hoz a borvidékre az egri egyetem projektje

A cél, hogy hatékonyabbá tegyék a szőlő-bor ágazatot.

M. H.

Egy különleges meteorológiai állomást, illetve távérzékelésű szenzorokat telepítettek a napokban a Síkhegy dűlőbe az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE)  projektjének részeként a Padovai Egyetemmel, az olasz CET Electronics nevű céggel és az Egri Borműhely Egyesülettel együttműködésben. Az innováció támogatja kutatásainkat, a termelőket, s egy naprakész tananyag is születik a témában – írja az EKKE honlapján.

– Az okoseszközök életünk részeit képezik, ma már a mezőgazdaságban is alkalmazzák ezeket, elsősorban a szántóföldi kultúrákban – mondta el elöljáróban a témában tartott tanácskozáson az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese. Dr. Váczy Kálmán Zoltán kiemelte: az intézmény Padovai Egyetemmel, az olasz CET Electronics s.n.c. nevű céggel és az Egri Borműhely Egyesülettel közös projektje a digitális eszközök és technológiák fejlesztésével foglalkozik. A cél, hogy hatékonyabbá tegyék a szőlő-bor ágazatot.

Okos-meteorológiai állomást telepítettek Fotós: Nagy Adrienn

A projektről Hegyi Ádám István, az egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatának birtokigazgatója elmondta, elkészítenek egy olyan tananyagot, ami az okoseszközök és távérzékelési eszközök használatát oktatja, elsősorban szőlőtermelők számára. Szavai szerint fontos cél, hogy könnyen elsajátítható, naprakész gyakorlati ismerek birtokába jussanak az érdeklődők: a két éven át tartó közös munka eredményeként ezért létrehoznak egy szabadon hozzáférhető internetes portált, ahol bemutatják az innovatív eszközök alkalmazását a szőlőművelésben.

E munka fontos mérföldkőhöz érkezett idén februárban, a közelmúltbéli, padovai projekttalálkozó után most az olasz partnerek látogattak Egerbe, s egy high-tech, távérzékelésű szenzorokkal kiegészített okos-meteorológiai állomást telepítettek az Egri borvidékre.
– Az eszköz méri, rögzíti az összes fontos időjárási tényezőt, így a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a talajnedvességet, vagy éppen a szél erősségét – árulta el Denise Vicino, aki az olasz partnercég képviseletében érkezett Egerbe. Elmondta, emellett speciális kamerákkal figyelik a szőlő hajtásnövekedését, mérik az esetleges jég- vagy vadkárokat, s egyben a permetanyag felszívódását és aktuális mennyiségét is.

– A szenzor a Síkhegy-dűlőben kapott helyet. Ezt az egyik legkiválóbb vulkanikus alapkőzettel rendelkező dűlőként tartják számon a borvidéken, nagy, közel 60 hektárnyi művelt területtel rendelkezik – ezt már Filep Miklós Gergely, a Tóth Ferenc Pincészet borászati vezetője mondta, a pincészet ültetvényén helyezték üzembe ugyanis az eszközt. A szakember kifejezetten hasznosnak tartja a projektet, szavai szerint számos termelő munkáját segíti majd az innováció.
– A szőlész tapasztalatból ismeri, látja az évjáratok közti különbséget, de nyilván nem jegyez fel minden adatot. Ez a rendszer azonban napi szinten rögzít mindent. Az adatok segítik a növényvédelmi munkánkat, képet kapunk a többi között arról, hogy mikor, milyen mennyiségben célszerű vegyszert juttatni a növényre – fejtette ki.

A két éven át tartó, 60 ezer euró támogatást nyert projekt során létrejön egy olyan térképfelület, amely a szenzorok által érzékelt időjárási és egyéb adatok mellett megjeleníti az elvégzett beavatkozásokat és így kutatások, gyakorlati következtetések alapjául is szolgál.

Kiemelt kép: Nagy Adrienn

 

Címkék#szőlészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában