Szabályozás

2023.02.06. 07:35

Tilos lesz harcsát horgászni a Tisza-tavon, mutatjuk, mikor

Május 2. és június 15. között tilos a harcsa horgászata a Tisza-tavon is, és a turista jeggyel horgászók által hazavihető halak száma is változott, ismertette a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. a legfrissebb változásokat.

HEOL

Mivel a Tisza-tavi Horgászrend már decemberben megjelent, ezért az ide korábban bekerült, fajlagos tilalomról szóló 6. pont az új törvény értelmében módosul. Ez alapján május 2-től június 15-ig tilos a harcsa horgászata a Tisza-tavon is - írja a weboldalán a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A Halelviteli szabályok változásával kapcsolatban a MOHOSZ az alábbiakat tette közzé.

 

Általános halelviteli változások

 

A menyhal, sügér és domolykó mellett 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében, a harcsa faj tekintetében a tilalmi időben korábban meghatározott 100 centiméteres legkisebb kifogható méret törlődik, azaz a harcsa tilalmi idejében (május 2. – június 15.) tilos a harcsát kifogni.

A MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból egy személy érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki.

Amennyiben a horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, azt a halat megtarthatja, de további őshonos halat már nem tarthat meg.

 

Turista és gyermek állami jeggyel rendelkező horgászokat érintő halelviteli változások:

 

Turista állami horgászjeggyel elvihető napi halmennyiség darabszámkorlátozás alá eső halfajokból fajonként két darabra összesen legfeljebb három darabra korlátozódott.

A MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból gyermek horgász, valamint turista horgász évente összesen legfeljebb 20 darabot, de legfeljebb 30 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 20 kilogrammot foghat ki.

mennyiben a gyermek vagy turista horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, azt a halat megtarthatja, de további őshonos halat már nem tarthat meg.

(Képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában