Költségcsökkentés

2023.03.22. 11:30

A fűtést saját költségből tették korszerűbbé Feldebrőn

A település önkormányzata az elmúlt időben nagy hangsúlyt helyezett a spórolásra – tudtuk meg Jakab Ernőtől, Feldebrő polgármesterétől. Az intézkedések a megemelkedett energiaárak miatti költségek csökkentésére irányultak. Ezen okból számos költségcsökkentő intézkedést hoztak.

Sike Sándor

A fűtési szezonban, hogy spóroljanak, bezárták a könyvtár épületét, közölte Jakab Ernő

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Váratlanul érte az önkormányzatokat is az energiaárak 2022-ben történt megugrása. Önök az áremelkedés hatását miképpen igyekeztek csökkenteni? 
– Egyik intézkedésként a könyvtár épületét a fűtési szezonra bezártuk, és a hivatal épületébe költöztettük. Szintén bezártuk az iskolai étkeztetésnek, valamint a szociális étkeztetésnek helyet adó épületet, mely tálalókonyhaként működött, és azt is a hivatal épületében általunk kialakított tálalókonyhában üzemeltetjük. Felkerestük az érintett hatóságot, hogy a jogszabályoknak megfelelő helyiséget alakítsunk ki a gyermekek és az idősek étkeztetésének biztosítására. A faluházat szintén bezártuk, és az esetleges rendezvényeket, táncpróbákat, véradásokat, a nyugdíjas csoportunk foglalkozásait a hivatal épületében található tanácsteremben oldjuk meg – mondta Jakab Ernő polgármester. 

– Úgy tudjuk, előrelátóan már tavaly nyáron is tettek takarékossági intézkedéseket. 
– Valóban, hiszen saját költségből a hivatal épületének fűtési rendszerét teljes mértékben átalakítottuk és korszerűsítettük. A gázfűtés mellé egy 150 kilowatt teljesítményű bála- és rönkégető kazánt iktattunk be. Már nyáron elkezdtük az önkormányzati fás külterületek takarítását, ennek segítségével biztonsággal tudjuk felfűteni az épületet. Télen ezt a munkát folytattuk, és már a következő télre való famennyiséget betermeltük a hivatal udvarára. Tudjuk azt, hogy a megemelkedett költségek miatt az önkormányzatok támogatása igen nagy terhet jelent az államnak, ezért is tettünk meg mindent, hogy abban a mértékben spóroljunk a kiadásokon, amelyet a költségvetésünk megengedett. 

– Függetlenül az új helyzettől, tudomásunk szerint voltak sikeres pályázataik is. Melyek ezek? 
– A környezetvédelmi alapban összegyűlt összegből 105 japán dísz cseresznyefát vásároltunk. Közterületeinkre való kiültetésüket az elmúlt napokban megkezdtük. Az országos fásítási program keretében pedig tíz fa érkezik ősszel a településünkre. A Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című felhívására benyújtott TOP PLUSZ-támogatásból a 313 millió forintot is meghaladó összegben egy új főzőkonyhát alakíthatunk ki a régi kis iskola helyén a közeljövőben. Jelenleg elbírálás alatt van a szintén TOP-os támogatási kérelmünk, amelyet a Kossuth út egy részének, valamint a Szabadság tér teljes szakaszának útburkolat-felújítására adtunk be. 

– Úgy tudjuk, hogy tavaly a Magyar Falu Programban sikeresen pályáztak az önkormányzat épületének felújítására. Hol tart most a program megvalósítása? 
– A munkálatok nemsokára megkezdődhetnek. Ennek keretében a nyílászárók cseréje, az épület homlokzati és födémszigetelése történhet meg. S ha már a Magyar Falu Programnál tartunk: pályázati forrásból egy új aszfaltréteget kapott a Bocskai út, ennek támogatási összege közel 14 millió forint volt. 

Számos módon is spóroltak az energiával

Jakab Ernő szavai szerint 2022 októberében befejeződött az egész települést érintő közvilágítás korszerűsítése, melynek keretében az összes közvilágítási fényforrásukat lecserélték korszerű ledes lámpatestekre. A korszerűsítésnek, valamint az állam által adott kiegészítő támogatásnak köszönhetően, a közvilágítás költsége nem jelent nagyobb terhet az önkormányzat számára, mint az elmúlt években. Az óvoda, bölcsőde és az orvosi rendelő épületében okostermosztátokat szereltek fel. Ezeket telefonos applikációval tudják programozni, és mindig figyelemmel tudják követni az aktuális belső hőmérsékleteket. Épületeikben korszerű ledes világításra cserélték a régi, elavult fényforrásaikat, a közlekedő folyosókra mozgásérzékelővel felszerelt lámpatesteket szereltek fel. A karácsonyi díszes közvilágítást pedig nem kapcsolták fel az ünnepek alatt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában