EKKE előadás

2023.03.29. 17:37

Az EU-t elhagyták, de Európát nem, a brit nagykövethelyettes tartott előadást az egri egyetemen

Andrew Davidson, a budapesti Brit Nagykövetség nagykövethelyettese szerdán Egerbe látogatott.

F. V. E.

Andrew Davidson, a budapesti Brit Nagykövetség nagykövethelyettese látogatott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Programjai között szerepelt egyebek között, hogy előadást tartott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatóinak a Brexit utáni brit-magyar kétoldalú kapcsolatokról. 

Az óra után portálunk kíváncsi volt, hogyan érezte magát Egerben, s kérdésünkre Andrew Davidson elmondta, nagyon boldog, hogy lehetősége nyílt elmondani a diákoknak, hogy mi a szerepe Nagy-Britanniának Európában, s mi a szerepe a Magyarországgal való kapcsolataiban. Örömére szolgált, hogy mindezt nagy érdeklődéssel hallgatták mind a magyar, mind az itt tanuló, külföldi diákok. 

– A legfontosabb üzenet az, hogy bár Nagy-Britannia elhagyta az Európai Uniót, de nem hagytuk el Európát. Az egyik központi eleme a Brexit utáni aktivitásunknak az volt, hogy kiterjesztettünk egy olyan kapcsolatot a Wind of Trade program segítségével Anglia és Észak-Írország között, hogy szabadon tudjuk mozgatni az árukat. Mindezt azért, hogy ne jelentsen korlátot az EU tagság – mesélt az órán elhangzottakról portálunknak a brit nagykövethelyettes. 

A magyarok kint tartózkodására vonatkozóan Andrew Davidson elmondta, azok számára, akik már a Brexit előtt is kint éltek, letelepedtek ott, bevezettek egy olyan mechanizmust, amely megpróbálta minimalizálni a változásokat. 

– Az erre kialakított honlap segítségével pedig megtalálhatók azok az információk, melyek azokra vonatkoznak, hogy akik több mint hat hónapot szeretnének nálunk tanulni, vagy szeretnének letelepedni, mert nekik vízumra lesz szükségük – jegyezte meg a a brit nagykövethelyettes.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában