Korhadtak

2023.03.20. 07:58

Csonkolták a patakparti fűzfákat Noszvajon

Csak így tudták megmenteni a fákat.

Sz. M. L.

Megmentették a korhadt fát

Forrás: Beküldött

– Két ikonikus fűzfánk olyan kritikus állapotba került, hogy csupán a visszacsonkolással tudtuk megmenteni – adta hírül Szabó Péter, a település polgármestere. Mint arra felhívta a figyelmet, szerencsére a fűzfa ebből az állapotból képes új lombkoronát kialakítani, ezért a két patakparti fának is jó esélye van az életben maradásra. 

– Mindannyian szeretjük ezeket a fűzfákat, így úgy gondolom, sokakat érdekel, mi miatt kellett lépni. A Rákóczi és Kossuth út találkozásánál lévő fa súlypontja a patak felé tolódott. Az üreges törzset a fa koronasúlya széttörhette volna idén, ezért szakértők bevonásával megtörtént a tehermentesítés és a gélkezelés. A Kossuth út 35. számmal szemben lévő fűzfa belsejében nagy üreg, gombás korhadás alakult ki. A belső felületet a szakértők kitakarítják, a tetején belső szélkürtőt alakítanak ki, hogy a légáramlás gátolja a fa további korhadását. Mivel a törzs rendkívül meggyengült a megbetegedés miatt, el kellett végezni a korona visszacsonkítását. Ez a fa egy erősebb szélnél bármikor rádőlhetett volna valakire – hívta fel a figyelmet a polgármester. 

 

Címkék#fakivágás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában