Bugát Pál verseny

2023.03.26. 14:44

Dunakeszi győztest ünnepeltek Gyöngyösön a Bugát Pál verseny döntőjében

Az idei, 40. megmérettetésen a jövő energiaforrásaiból kellett felkészülni a középiskolásoknak.

Sz. Sz. I.

Pénteken nyitották meg a Bugát Pál verseny 40. döntőjét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A hétvégén immár 40. alkalommal rendezte meg a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium a Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő döntőjét. A gyöngyösi középiskola és a budapesti TIT Stúdió Egyesület által közösen meghirdetett nagy múltú verseny jubileumi döntőjébe az őszi írásbeli forduló eredményei alapján 15 középiskola 3-3 fős csapata kapott meghívást. Budapestről öt, Dunakesziről, Hódmezővásáhelyről és Kecskemétről kettő-kettő, Debrecenből, Esztergomból és Nagykanizsáról egy-egy gárda érkezett, hogy a házigazda Berze együttesével kiegészülve eldöntse a végső sorrendet. A vetélkedő témaköre idén a jövő energiaforrásai voltak: a kozmikus energia áramlása, energia transzformáció a bioszférában, az energia egyensúlyok természeti és társadalmi hátterei, az emberi test energiarendszere.

A péntek esti ünnepélyes megnyitón a zsűri tagjai –  dr. Szerényi Gábor biológus, szakíró, Rátz Tanár Úr életmű díjas tanár, a zsűri elnöke, valamint Buttinger Dániel, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium középiskolai tanára, továbbá dr. Kiss Miklós, a Berze Nagy János Gimnázium Ericsson- és Mikola-díjas kutatótanára és dr. Murányi Zoltán, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főiskolai tanára – köszöntötték a résztvevőket. Gyöngyös önkormányzata nevében Kárpáti István alpolgármester üdvözölte a csapatokat. A megjelentek Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézet mesteroktatója előadását is meghallgathatták.

Szombat délelőtt a döntő írásbeli fordulóját rendezték, délután pedig a dr. Murányi Zoltán vezette kémiai laborgyakorlaton bizonyíthatták felkészültségüket a versenyzők. Az izgalmak kora este csak fokozódtak, hiszen a zsűri ismertette a csapatokkal az írásbeli versenyfeladatok helyes megoldásait. A napot dr. Ludányi Lajos, a Berze középiskolai tanára zárta színes előadásával.

Vasárnap délelőttre sűrűsödtek az események. A dr. Szerényi Gábor vezette pörgős, szóbeli fordulót követően feladatról feladatra követhető volt a verseny állása. A 40., jubileumi Bugát Pál versenyt végül a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata nyerte a budapesti Városmajori Gimnázium, illetve a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium másik gárdája előtt. A Berze Nagy János Gimnázium csapata a 6. helyen végzett. Az első három helyezett csapat tagjai személyenként értékes tárgyjutalomban részesültek, a döntőben részt vett csapatok és a középiskolák oklevelet kaptak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában