Szabadon szálltak

2023.03.05. 13:42

Ellepték az Egedet a siklóernyősök a márciusi tavaszban + fotók, videó

Szárnyalásra csábított az időjárás szombaton Egerben. Többen siklóernyővel szabadultak ki a szürke hétköznapokból.

HEOL

Forrás: Mohácsi Judit

Színes siklóernyők színezték a hegyoldalt az egriek hegyén, az Egeden szombaton. Az Egerben, vagy környékén élő siklóernyősök úgy döntöttek, megnyitják az idei szezont. 

Forrás: Mohácsi Judit

Sokan látogattak ki a napsütéses időben. De szerencsénkre nem csak ők, hanem a természetbarátok, a túrázás szerelmesei is. Egyikük, az Egerben élő Mohácsi Judit jóvoltából ráadásul fotókon, rövid videókon nézhetjük meg, hogyan suhantak az Eged tetejéről indulva a siklóernyősök szombaton.

Forrás: Mohácsi Judit

A siklóernyőzés hivatalosan nem tartozik az extrém sportok közé, mégis sokan akként tekintenek rá. „Extrém” voltát nem veszélyessége, sokkal inkább a repülés hétköznapitól eltérő közege adja. A siklóernyő viszonylag lassú repülő szerkezet, de csodálatos szabad repülési élményt biztosít, mivel nem kabinban ülve repülünk. Mivel ez kiszolgáltatottá teszi a pilótát, a siklóernyősnek tisztában kell lennie az időjárás jelzéseivel, veszélyeivel, írja a Siklóernyős Pólók weboldala.

Forrás: Mohácsi Judit

A siklóernyő tulajdonképpen egy speciális, mesterséges kevlárszálas anyagú fonalakból szőtt szárny. Felső felületén a levegő áramlása gyorsabb, mint alul, így alul nyomó-, felül pedig szívóhatás (felhajtóerő) keletkezik. A siklóernyős kupolát cellákkal osztják több részbe, melyek között szabad a levegő áramlása, azonban kifelé lassabban távozik a levegő. Az ernyőn egyes gyártók például kiömlő lukakat is kialakítanak, de mindezek és az ehhez hasonló apróbb változtatások nagy különbségeket nem eredményeznek az egyes típusok között, tudtuk meg a Wikipédiáról, mert bevalljuk mi magunk csupán csodáljuk a szabadon repülő ernyősöket, de valójában nem értünk ehhez.

Egy biztos, 2023 márciusának első szombatja igazán remek időjárással szolgált mindazoknak, akik az Egedről kaptak szárnyra. Mohácsi Juditnak köszönjük a videót:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában