Programok

2023.03.19. 12:16

Így épült ötven éve a vízlépcső, ünnepelnek a kisköreiek

Elfogadták a költségvetést és már készülnek az idén ötvenéves Tisza-tó megünneplésére is Kiskörén. A polgármester részletezte az idei esztendő terveit.

Molnár Helga

Magyar Csilla polgármester beszámolt az idei tervekről és programokról (Archív fotó) Lábasház-komplexumot adtak át Kiskörén. képen: Magyar Csilla, Kisköre polgármestere

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ebben az évben Kisköre költségvetése 1,3 milliárd forint – osztotta meg lapunkkal Magyar Csilla polgármester. Ezt egyhangú szavazással fogadta el a képviselő-testület, amely a kötelező feladatok ellátását, az önkormányzati dolgozók a kötelező bérfejlesztések melletti további ötszázalékos bérfejlesztését is magában foglalja. 

– Mindez a 2010 óta tartó szigorú gazdálkodásunk eredménye. Többedik éve, hogy a humán erőforrásainkat próbáljuk így segíteni, megköszönve a munkájukat, s megtartani őket – mondta. A szociális ellátások támogatására 37 millió forint szerepel a költségvetésben. 

Kiemelt fontosságú a rendezvények támogatása is. A kiskörei vízlépcső ebben az évben ünnepli átadásának ötvenedik évfordulóját és jövőre lesz ötven éve, hogy az erőművet üzembe helyezték, s ezt szeretnék méltó módon megünnepelni. 

Így épült a kiskörei vízlépcső 1973-ban
Forrás: Bojár Sándor / Fortepan

 

 

Májustól májusig tartó programsorozatot képzeltek el úgy, hogy a társszervezetek, a Tisza-tó települései megmutathassák magukat. 

Fejlesztenek a településen egyebek között az egészségügyben is 
Egy egészségügyi fejlesztés zajlik majd, melynek végén egy épületbe kerül minden egészségügyi szolgáltatás, így a védőnői szolgálat és a mentőpont. A város lakosságának rendkívül sokat jelentene egy modern orvosi rendelő, védőnői gondozó létrehozása, hisz javulna az életminősége az ott élőknek. Minderre a Település- és Területfejlesztési Program Pluszban nyertek 350 millió forintot. Ugyanebben a programban egy másik ingatlant is teljesen felújítanak, melyet közösségi célokra használnak majd, erre 65 millió forintot költhetnek. 

1973. május 16-án a Tisza II. Vízlépcső ünnepélyes átadásával örökre megváltozott az itt élők élete, és a térség egy teljesen új lehetőséget is kapott. Nem csak vízgazdálkodási és öntözési szempontból vált a Közép-Tisza völgyének meghatározó térségévé. A turizmus is körbenőtte az elmúlt évtizedek alatt a kiskörei vízlépcsőt, és bevette a térséget. Mára egyre ismertebb és népszerűbb turisztikai térsége hazánknak. 

– Számos dolog körvonalazódik, ugyanakkor nem felejtkeznek el megemlékezni azokról a szakemberekről és közösségekről, akik az elmúlt fél évszázadban sokat tettek a fejlődésért. A jubileumi évben online rendezvénynaptárral, szeptemberben Kiskörén Tisza-tó Expóval, vízügyi konferenciával, vetélkedővel, ünnepi akciókkal, látványosságokkal, úgymint a kiskörei vízlépcső fényfestése, kvízjátékkal, Tisza-tavi Kalandgyűjtő Útlevéllel és egyéb meglepetésekkel készülünk – sorolta. Emellett Kiskörén készülnek még a városnapra, mely háromnapos lesz, június 30-tól július 1-ig tart majd. A Magyarok Világszépe rendezvényt itt tartják, második napon koncertsorozatot, míg a harmadikon búcsút terveznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában