Sajtótájékoztató

2023.03.22. 14:22

Kis folyóvizek koalícióját hoznak létre Egerben

Az egri DK helyi civil szervezeteket szólít meg, hogy segítsenek megvédeni a természeti értékeket, a környék folyóvizeit.

T.B.

Környezetvédő civil szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a Demokratikus Koalíció egri szervezete

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Víz Világnapja alkalmából környezetvédő civil szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a Demokratikus Koalíció egri szervezete. Balla Péter választókerületi ügyvezető elmondta, erősíteni szeretnék zöldpolitikájukat. A tavaly nyári aszály rávilágított, hogy fontos a kis folyóvizek megvédése, A kis folyóvizek koalíciója elnevezésű együttműködéssel ezek megóvását szeretnék segíteni, ne száradjanak ki a patakok, megmaradjon színes élőviláguk.

Megemlítette, a pártok közül a DK ítélte el először a Tarna kiszivattyúzását. Mint mondta, Egerben is van visszatérő probléma, amikor ősszel a borászok közül valaki beleengedi a hordók mosására szolgáló vegyszert a patakba. Mindeddig nem derült ki, ki teszi, az egri közpolitika nem keresi meg, a borászok pedig nem adják ki. Balla kifejtette, olyan fórumot akarnak létrehozni, amely nyitott arra a folyóvizek élővilágát megtartsák. Nem akarnak rátelepedni a civilekre, hanem meg akarják fogadni tanácsaikat és olyan zöld programot akarnak önkormányzati választásra letenni az asztalra, amely segít, hogy a dédunokák is élvezhessék az Eger-patak élővilágát. Partnereik a Kápolnai Macskaárvaház és a Kertbarátok Köre Egyesület.

A Kápolnai Macskaárvaház képviseletében Bóday Pál volt jelen, aki a Tarna kiszivattyúzása kapcsán folyó büntetőeljárásról beszélt, mint mondta, látható, hogy egyetlen felelőtlen ember is elég a környezeti károkozáshoz. Elmondta, bármely párttal hajlandóak szorosan együttműködni, amíg az nem használja föl őket. Megemlítette, a Fidesszel és a Mi Hazánkkal is működtek már együtt.

Zerényi Endre, Kertbarát Kör Egyesület Eger elnöke szerint ami a környezetünkben történik, az emberektől függ. Fontos a nevelés, a koncepció készítés, tudni kell, hogyan kell csinálni, fontos ennek oktatása, ez az egyesület feladata. Az a lényeg, hogy a környezet ápolt és hasznosítható legyen. Kifejtette, amikor egyik vagy másik párt kíváncsi a véleményükre, elmondják, ha támogatják tevékenységüket, és tenni akarnak a környezet megóvósáért, annak örülnek.

Az eseményen kifejtette, a talajművelés megváltoztatásával, mulcsozással mindenki tehet azért, hogy megmaradjon a talajnedvesség, a szőlőkben a rétegvonalas műveléssel akadályozható meg a víz domboldalon való lefutása. Meg kell fogni a vizet helyben, hogy emelkedjen a talajvíz szintje. Kritikával illette a manapság hangoztatott fásítási módszereket, amelyek szerinte nem fognak ötven-száz éves fákat eredményezni, de azzal sem ért egyet, hogy ládákba ültetett fákat helyeznek közterületekre, vagy zöld város programban megnövelik a lebetonozott felületeket.

Kocsis-Cake Olivio, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának környezetvédelemért felelős kormánybiztosa kifejtette, az állam leépítette a környezet- és természetvédelmet, a kiemelt állami beruházások környezetrombolók. A civilek veszik át a tevékenységet, kezdenek tervezni, megvédeni a helyi természeti értékeket. Nem látja el feladatát a környezetvédelmi hatóság sem, egyre kevésbé lépnek föl a jogsértésekkel szemben. Azt szeretnék, ha lennének szankciók, melyek visszatartják az embereket, cégeket a rombolástól.

Elmondta, a civilek eddig kerülték a pártokat, de felismerték, ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, minden párttal együtt kell működjenek, akik tudnak hozni szakembereket, aktivistákat. Létezik nagy tavak koalíciója, fontosak az ilyen együttműködések.

Szerinte bár Magyarországot sokan víz nagyhatalomnak tartják, de több víz folyik ki, mint be az országba. Meg kellene tartani a vizet és öntözni a földeket, megakadályozni az elsivatagosodást víztározók építésével, át kell gondolni a megszüntetett árterek úja hasznosítani, vízmegtartó talajművelési technikákat alkalmazni, hogy ne legyenek például porviharok.

Elmondta, konzultációs folyamatot indítanak el szakpolitikusokkal, szakértőkkel, civilekkel és olyan programot szeretnének megalkotni, amely a vízgazdálkodásra, az aszály kivédésére ajánl megoldásokat, biztosítja, hogy Magyarország a klímaváltozás során se száradjon ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában