Veszély

2023.03.24. 11:32

Közelben a madárinfluenza: megfigyelnek több hevesi települést

Cereden, egy lúdtelepen ütötte föl a fejét a vírus, öt Heves megyei település is a védőkörzet része lett, ahonnan csak szigorú ellenőrzés után lehet kivinni baromfit, vagy tojást.

Tóth Balázs

Egy nógrádi lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság, számolt be a Nébih.

A ceredi, 5 176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodni a betegségre. Végül a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

A fenti eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország - madárinfluenza szempontjából -alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet, ezért a hazai állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.

A megfigyelési körzetbe tartozik Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Pétervására, Tarnalelesz és Váraszó. A körzetben a madarak mozgatása általánosságban tilos, az ettől való eltérés engedélyezése kérelemre indul. Az érvényes tilalmaktól való eltérést az illetékes hatóság csak akkor engedélyezheti, ha előtte értékelte az engedélyezésből adódó kockázatokat, és az értékelés azt mutatta, hogy az adott betegség terjedésének kockázata elenyésző.

Egyebek közt az azonnali vágásra szánt élő állatot a lehető legközelebbi vágóhídra kell szállítani a körzeten belül, vagy ha körzeten belül nincs ilyen vágóhíd, akkor körzeten kívül a lehető legközelebbi létesítménybe. Az állatokat ezt megelőzően hatósági állatorvos megvizsgálja, de még ez előtt mintákat is kell gyűjteni.

A felügyeleti körzetben tartott állatokból származó friss húsra különleges jelölést nem kell alkalmazni. Az ilyen hús alapesetben csak belföldön forgalmazható, uniós tagállamokba nem, illetve csak bizonyos feltételek teljesülése esetén vihető, s ezt is külön kérni kell.

Kizárólag Magyarországon belül mozgatható minden olyan napos baromfi, ami a felügyeleti körzeten belül elhelyezkedő létesítményben bárhonnan származó tojásból, vagy bármely, korlátozás alatt nem álló területen elhelyezkedő, de felügyeleti körzetben tartott állat tojásából kelt ki. A felügyeleti körzetben tartott állatok tojásaiból kikelt napos baromfi mozgatásakor az állatokat a rendeltetési gazdaságban a hatósági állatorvosnak haladéktalanul hatósági megfigyelés alá kell helyezni, valamint az állatokat legalább 21 napig a rendeltetési létesítményben kell tartani.

Felügyeleti körzeten kívül tartott állatok tojásaiból kikelt napos baromfi mozgatása előtt meg kell győződni arról, hogy biztosított volt-e, hogy ezen tojások nem kerültek érintkezésbe korlátozás alatt álló körzetből származó tojásokkal, vagy abból kikelt naposcsibékkel.

A tojásrakás előtt álló baromfikat csak mintavétel és klinikai vizsgálat után szabad szállítani, ilyen állatok csak olyan gazdaságba, vagy annak olyan termelési egységébe szállíthatók, ahol nincs más baromfi. Itt az állatokat megfigyelés alá helyezik és 21 napig itt kell maradniuk.

A felügyeleti körzetben tartott állatokból származó keltető tojás csak Magyarországon belül mozgatható fertőtlenítést követően, s biztosítani kell a tojások nyomon követését. Az étkezési tojások szintlén csak belföldre vihetők, egyszer használatos csomagolásban. A baromfitrágyát feldolgozás nélkül olyan, ugyanabban a felügyeleti körzetben található hulladéklerakóba lehet vinni, amit az illetékes hatóság korábban erre a célra engedélyezett, feldolgozás után pedig olyan hulladéklerakóba, amit az illetékes hatóság korábban erre a célra engedélyezett.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában