Irodalmi Kör

2023.03.21. 12:17

Krúdy Gyula emlékét is ápolják Hatvanban + fotók

A hatvani Grassalkovich-kastélyban rendezte találkozóját a Krúdy Gyula Irodalmi Kör. Felavatták az iró mellszobrát is.

T. O.

A háromnapos eseményen költők, írók, énekesek és festőművészek mutatkoztak be, tartottak előadásokat

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Krúdy-kör 1982-ben alakult Budapesten. Magyarországon bejegyzett egyesület kulturális, művelődési, közösségi, társadalmi tevékenység végzésére. Anyagi természetű szolgáltatásokat nem végez, tagsága önkéntes.

A rendezvényen Szinyei András alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és a társulat tagjait. Mint fogalmazott, Hatvannak erős kötődése van az irodalomhoz. Hatvany Lajos maga is a magyar irodalomban tevékenykedett. Olyan vendégek szálltak meg itt a kastélyban, mint Thomas Mann, Ady Endre, József Attila – ismertette.

A háromnapos eseményen költők, írók, énekesek és festőművészek mutatkoztak be, illetve tartottak előadásokat. Felavatták a múzeumnak ajándékozott Széchenyi Zsigmond-szobrot is, amit a kör egyik tagja, Túri Török Tibor készített.

Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Kör elnöke elmondta, azért jöttek a városba, hogy Hatvany Lajos és Széchenyi Zsigmond emlékét ápolják.

– Hatvany Lajos ikonikus személye a magyar irodalomnak. Mindenki tudja róla, hogy gazdag volt és mecénás, ám nem így kell róla gondolkodni, hanem úgy, hogy egy hatalmas lexikális tudással rendelkező ember volt. A Magyar Tudományos Akadémia tagjaként Krúdy Gyula gyógyíttatásában és a könyveinek kiadásában is részt vett – hangsúlyozta. Hozzátette: emellett számos más írót és költőt támogatott, a többi között Ady Endrét és József Attilát, akik nélkül a magyar irodalom semmivé vált volna. Hatvany nevéhez kötődik továbbá Magyarország egyik legjelentősebb lapja, a Nyugat megalapítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában