A felhőt fölött süt a nap

2023.03.05. 14:15

Majdnem belehalt egy autóbalesetbe, mégis a pozitív részleteket kereste a gyöngyösi háziorvos

Talán egészséges ember nincs is – veti föl dr. Mangó Gabriella.

Sz. M. L.

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

Teljesen egészséges ember nincs. Vagy van. Előfordul, hogy mindenféle betegségünk viselése mellett is egészségesnek érezzük magunkat, és fizikailag egészségesként sem érezzük magunkat annak – vélekdett dr. Mangó Gabriella Egészség-betegség címmel írt Facebook-bejegyzésében. A háziorvos és természetgyógyász arra keresi a választ, hogy mi tehát az egészség.

–  Az ember testi, lelki, szellemi jól léte, vagy a szubjektívumunkon átszűrt kép? Mitől függ az egészségérzetünk? Az örömérzettől? A hálától? Önmagunk és mások szeretetétől? Vagy az érzelmeket kikapcsolva a mantrázásunktól... egészséges vagyok, egészséges vagyok, egészséges vagyok... Egy biztos, a legnehezebb helyzetben is lehet kicsit más szemszögből nézni... – fogalmaz, s a fentiekhez egy példát is állított, saját életéből. Volt ugyanis egy autó balesete, amelyben majdnem életét vesztette.

– Az első gondolatom az volt, amikor túléltem az első 24 órát, hogy most legalább nem voltam terhes... és amikor három nap után a hajamban maradt rohadó vér és a huszonöt centis seb nonkompatibilitása miatt le kellett nullás géppel vágni a hajamat, arra gondoltam, hogy úgyis untam ezt a hajfestéket – írta, s kérte, akinek hasonlóan tragikus élményben volt rész, ám meglátta benne a pozitívumot, s ezáltal nem adta föl, az írja meg az élményeit.

A bejegyzése alatt egyre szaporodnak a pozitív, erőt adó hozzászólások. Volt aki azt írta, 14 évesen vonatbalesetet szenvedett.

„ Jobb kéz, jobb láb elvesztése, fej és mellkasi sérülések... akkor jobban megviselt, hogy levágták a hajam, mint a végtagok elvesztése. S amikor még az intenzíven megkérdezték az ápolók, hogy hozzanak e olvasnivalót, újságot... én Ludas Matyit kértem. Fő az optimizmus, vicceket olvastam.”

Egy nő pedig beszámolt arról, hogy háromszor is kopasz volt már életében.

„2011, Non-Hodgkin lymphoma,utolsó stádium. Sugár, kemo, őssejt transzplantáció, fenntartó kezelés. Két kezelés között a kórház kertjében "sétáltam" a magas kerítés miatt csak az elsuhanó villamosok áramszedőjét láttam, arra gondoltam milyen lesz ha rajta ülök, és onnét nézek befelé. Ma túrázni voltam a Budaörsi kopárokon ,szép napot és kitartást mindenkinek!”

Az ismert gyöngyösi doktornő portálunkon is rendszeres szereplő:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában