Lelet

2023.03.05. 07:43

Megvan az esély Aba Sámuel sírjának megtalálására Abasáron

Március 14-én ismertetik a feltártárás során talált emberi maradványok archeogenetikai vizsgálatának eddigi eredményeit.

Szabó István

Azok a bizonyos, mértani középpontban fellelt sírok

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Lassan két esztendei várakozás után hamarosan izgalmasnak ígérkező új fejezet nyílik Aba Sámuel egykori, abasári királyi központjának és kolostorának feltárásában. Március 14-én a gyöngyösi campuson bepillantás nyerhetünk az abasári ásatások során fellelt emberi maradványok azonosításának állásába: Aba Sámueltől Mátyás királyig - Magyar uralkodók genetikai vizsgálatának eddigi eredményei címmel dr. Neparáczki Endre, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója tart előadást.

– A magyarság eredetének és korai történetének kutatása rendkívül széles körű hazai és nemzetközi figyelemnek örvend. Az intenzív kutatás ellenére számos kulcskérdés, így például a vezető dinasztia, az Árpád-ház eredete tisztázatlan maradt, és napjainkban is elméleti viták tárgyát képezi. A problémát elsősorban a kutatások kiinduló pontját jelentő írott források kis száma és az ezekben leírt adatok véleményes hitelessége jelenti. A dinamikus technikai fejlődésnek köszönhetően az utóbbi évtizedben azonban a korai magyarság és a kiemelt családok eredetének vizsgálatába az archeogenetikai kutatások is bekapcsolódtak. Ezen technikával elért eddigi kutatási eredményeinket ismertetem, és a jövőben várható új adatokra hívom fel a figyelmet az előadásomban – fogalmazott dr. Neparáczki Endre.

Mint arról már portálunkon is beszámoltunk annak idején, 2020. október 12-én kezdődött az a régészeti feltárás Abasár központjában, a Bolt-tetőn, ahol a remények szerint Aba Sámuel király nyughelye található. 2021. májusának első napjaiban jelentette be Makoldi Miklós, Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója, az ásatás vezetője, hogy több jel mutat arra, hogy az egykori királyi család fontos tagjainak maradványaira bukkantak. 

–  A hatalmas méretű főtemplomnak pontosan a középvonalán fekszenek az elhunytak. Éppen itt metszi ezt a középvonalat a szentély diadalíve. Ez az épület mértani középpontja. Ide csak kivételes méltóságú családtagokat temethettek. A maradványok elhelyezkedése alapján azt mondhatom, hogy lehet férj és feleség, apa és fia, esetleg testvérpár. A kilétükre archeogenetikai laborvizsgálatok fognak fényt deríteni – foglalta össze akkor Makoldi Miklós.

Az abasári leletek jelentősége azért hatalmas, mert átírhatják népünk eredetét. Megvan az esély Aba Sámuel sírjának megtalálására. Ez azért fontos, mert az Abák Csaba ágán Attila hun király leszármazottai. Ha egy Aba-nemzetségbe tartozó férfinak meg tudják határozni a DNS-ét, és az megegyezik az Árpádokéval, akik szintén Attila leszármazottainak tartják magukat, akkor kiderülhet, hogy Attila lehet a közös ősünk. Magyarságkutató Intézet munkatársai Mongóliában is feltártak hun sírokat az eredményes vizsgálat érdekében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában