Egri nő varrta

2023.03.14. 21:38

Nem is gondolnánk mióta lobog nemzeti színű zászló az egri várban

Március idusa közeleg, de mit jelent az egrieknek a zászló? – kérdezi az ismert egri idegenvezető.

Sz. M. L.

Az egri vár zászlaja

Forrás: Csaba Ringert/Facebook

– 1987. december 17-én vonták fel először a várban az ágyúdombon lévő zászlórúdra a zászlót. Az első olyan hely volt Magyarországon a rendszerváltoztatás előtt ahol éjjel-nappal büszkén lobog a nemzeti színű zászlónk – osztotta meg portálunkkal Badacsonyi Bohus Gabriella, egri idegenvezető. Elmondta a legelső zászlót Rázsi Botond Miklós, a Szilágyi gimnázium jelenlegi igazgatójának édesanyja varrta.

– A talapzat felirata szerint az egri vár visszafoglalásának 300. évfordulójára állították a zászlórudat. Agyagási  Dezső, az önkormányzat korábbi kulturális munkatársa osztotta meg velem, hogy a 300. évforduló alkalmából Páskándi Gézát felkérték egy történelmi játék megírására. Ő ennek eleget is tett, elsőként a "Blokád" címet viselte a darab, melyet a szerző később "Kiéheztetés"-re módosított. Azon a nyáron az egri várban bemutatták, de sajnos később feledésbe merült – mesélte az egri történetek tudója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában