Költségvetés

2023.03.04. 15:19

Parkot építenek, buszmegállót is terveznek Nagyvisnyón

Falugyűlést és közmeghallgatást tartott hétfőn a helyi önkormányzat.

T. B.

Csőgér Bálint tájékoztatta a fórum résztvevőit

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen előbb Csőgér Bálint polgármester adott tájékoztatást a község költségvetési helyzetéről, mint mondta, tavaly a falunak 449,8 millió forint kiadása s 679,5 millió forint bevétele volt, utóbbi köszönhető az elnyert pályázatoknak. Iparűzési adóból a vártnál kevesebb, 10,8 millió forint volt a bevétel, ezt kompenzálta a többi adóbevétel.

Kaptak működési támogatást, voltak működési bevételeik is. Szociális célokra 2,8 millió forintot fordítottak 2022-ben, egyebek között temetési segélyt, családalapítási, illetve tanévkezdési támogatást, Bursa Hungarica ösztöndíjakat adtak a helyieknek. Ki kellett pótolniuk az óvoda működtetésére kapott állami támogatást. 

Befejeződött az európai uniós támogatású, Az iparterület fejlesztése elnevezésű pályázatuk, a Magyar Falu Programban kommunális gépekre, közösségszervezésre, ravatalozó felújítására, falubusz beszerzésére nyertek támogatást, több mint 67 milliót. 

Az idei költségvetésben kilencmilliós hiányt kell majd ledolgozniuk. Idén szeretnék megvalósítani a szabadidőparkot, továbbá újraterveztetik a Fő út melletti járdát, amire korábban készültek ugyan tervek, de azok már érvényüket vesztették. 

A főutcán új buszmegállót is szeretnének létesíteni. Remélik, hogy sikerül ismét filmforgatást hozni a közelbe, két filmes cég székhelye és telephelye van már a községben. A polgármester kérte a helyi adózókat, egy százalékukkal segítsék a Nagyvisnyó Ifjúságáért Közalapítványt. 

A közmeghallgatáson szóba került a szabadidőpark megközelítése, ami szabálytalan kerítéskitétel miatt jelenleg nehézkes volna, de megbeszélik a telektulajdonossal. A vasút melletti megközelítés nem lehetséges. Szó esett a református egyházközség és az önkormányzat együttműködéséről, a vasúti vonalszakasz rossz állapotáról. Kérték külterületi utak rendbe-, a nagykert rendezettebbé tételét. 
Elhangzott mindezeken túl, a 2024-es szilvásváradi fogathajtó világbajnokság miatt várható felújítás a közúton. A régi iskolában tájházat és fafaragó műhelyt szeretnének kialakítani. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában