Turizmus

2023.03.01. 09:50

Továbbra is hasít a térség: Eger, Egerszalók és a Mátra is népszerű úticél lesz idén

Eger a legnépszerűbb vármegyeszékhely.

M. H.

Még a Felsőváros is gyönyörű

Forrás: Kovács Judit

Míg egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány jelentett akadályt az utazások terén, addig idén a gazdasági körülmények és az infláció mérsékelheti a magyarok utazási kedvét és lehetőségeit. A jelenlegi gazdasági helyzetben a lakosság fele igyekszik minél kevesebbet költeni, és negyedük gondolja azt, hogy le is kell mondania most a belföldi vagy külföldi utazásokról, derül ki a Hunguest Hotels megbízásából készült felmérésből.

A magyar lakosság 51 százalékának van szabadon elkölthető jövedelme, míg azonban 2022-ben minden negyedik válaszadó fordította ezt utazásra, addig 2023-ban már csak a lakosság ötöde nyilatkozott így. Ezzel párhuzamosan nőtt a megtakarítók aránya. Minden harmadik magyar választja az utazást és a wellnesst a feltöltődéssel járó aktivitások közül. Magyarország lakosságának 19 százaléka biztosan részt vesz egy 1-3 éjszakás belföldi utazáson idén, ez a szám azonban 6 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban.

Az idei nyaralást tekintve ár-érték arányban vezet a belföld: a válaszadók 43 százaléka szerint idén anyagilag jobban járunk, ha Magyarországon vakációzunk, míg egyharmaduk szerint azonos ár-érték arányról beszélhetünk a két utazási típus kapcsán. A kutatás rákérdezett arra is, hogyan spórolunk az utazáson, az utazni tervező magyarok 34 százaléka ezért inkább nem utazik külföldre, a belföldi nyaralást minden tizedik magyar hagyná el.

A honfitársaink által leginkább vonzónak tartott öt belföldi út cél között dominál legnagyobb tavunk: Balatonfüred, Eger, Hajdúszoboszló, Siófok és Visegrád a sorrend. Ezután következik Budapest, Hévíz, Sopron, Zalakaros, Esztergom, Egerszalók, a Mátra, Szeged, Gyula és Pécs. A vármegyeszékhelyek háziversenyében diadalmaskodó Eger mellett Szeged és Pécs végzett a dobogón, Debrecen futott be a negyedik helyre, mindössze egy hajszálnyival megelőzve Nyíregyházát. Az egykori vármegyeszékhelyek továbbra is tartják erős pozíciójukat – immáron turisztikai célpontként – a top 15 desztináció között hármat is találunk: a Sopron, Esztergom, Gyula sorrendben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában