Látványosság

2023.03.08. 14:13

Valóra vált az álom, első születésnapját ünnepli a Bükki Csillagda

Egy éves születésnapját ünnepelte a Bükki Csillagda.

Tóth Balázs

A mentőkutyák látványos bemutatójával ünnepeltek

Forrás: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Az ünnepi alkalomból miskolci gyerekeket, a Baráthegyi Majorság ellátottjait, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait látták vendégül az intézményben, akiknek a Spider Speciális Mentőcsoport alapítója, Lehoczki László és csapata tartott mentőkutyás bemutatót.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, megbizonyosodtak arról, hogy az a törekvés, hogy a látogatóközpontokat bővíteni kell az ég felé is, találkozott az érdeklődőkkel. Most még nagyobbra nyitják a kapukat, együttműködést kezdeményeztek Miskolccal, Egerrel és szálláshelyekkel, szolgáltatókkal. A BNPI szélesíti alaptevékenységeit, nem csak természetismereti, hanem környezeti nevelési feladatokban is nagyobb szerepet vállalnak. Viszik hírét a létesítménynek, megszólítják a volt vendégeket és a leendőket is. Folyamatos a megújulás, a planetáriumban új vetítéseket, a VR eszközökben újdonságokat terveznek, és új szemléletet hoznak be, a meteoritokat a közösségi médián keresztül új megvilágításban fogják bemutatni.

Rónai Kálmánné igazgató, BNPI
Forrás: Tóth Balázs, Heves Megyei Hírlap

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere kifejtette, büszke a valóra vált álomra, az eltelt egy év ékes bizonyítéka, volt értelme az egésznek. A remélt 37 ezer helyett közel 55 ezer látogatót fogadott a csillagda, büszke, hogy együtt dolgozhattak és a jövőt is együtt tervezik.

Törőcsik Gábor, az egri Tourinform vezetője örül, hogy sikerült megállapodást kötniük. Ezentúl az egri Tourinformban is lehet majd jegyet váltani a csillagdába, s a megyeszékhely turisztikai szervezete is népszerűsíti az attrakciót. Eger az egyik legnépszerűbb városi úticél, az ide látogatók a belvárosban vehetnek jegyet a csillagdába.

Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője szerint nehéz volt megsaccolni, mennyire lesznek kíváncsiak a csillagdára az országból, a környékről, de az általános érdeklődésű emberek is szívesen látogatják, jó tapasztalatokat szereznek, utánaolvasnak. Szerda reggelig 54 ezer 819 látogatójuk volt, a tapasztalat szerint 60 százalék online vásárolt jegyet, 40 százalék az itt tartózkodása alatt döntötte el, hogy felkeresi a csillagdát. Meghatározó a forgalom szempontjából Eger és Miskolc közelsége. A Mátra-Bükk térségében több mint 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták, Eger 650 ezer, Miskolc 540 ezer éjszakája nagy súlyt képvisel. A forgalomból a tanösvények, a barlangok, a csillagda is részesül, az idei utolsó negyedévben a Szeleta barlang látogatóközpont is csatlakozik ehhez, így élménynapot tudnak biztosítani. Megoldandó nyáron a tömegközlekedés, sűrűbb buszforgalmat szeretnének, főleg Eger felől. A kapcsolatokat bővítenék szállodákkal, ahol sok vendég megfordul, akár csomagokba építve kínálhatják a csillagda látogatását.

Varga Verebély Erika csillagász elmondta, fél éve jött, azóta répáshutai lakos lett, mindig ilyen munkahelyről álmodott. Fontos az összefogás, hogy itt a csillagda körül olyan legyen az égbolt, ami páratlan. Ehhez a környező városoknak is tenniük kell, vissza kell szorítani a fényszennyezést. Az esti programok jelentik a csúcspontot, aki feltekint az égre, látja a Tejutat, ez a látogatóknak és a csillagásznak is öröm. Meg kell védeni ezt a közös kulturális örökséget, ezért is van itt a központ.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában