Kizsigerelve

2023.03.15. 16:23

Zacher Gábor nem kímélte az élsportolókat

A test kizsigerelése károkat okozhat, a nikot pedig halálos méreg. A hatvani kórház toxikológusa keményen fogalmazott.

M. H.

Zacher Gábor főorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens

Forrás: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló

Nagy a verseny, hiszen a sportban csak az érvényesülhet, érhet el kimagasló eredményeket, aki mindent elkövet a siker érdekében. Edz, hajt, megszakad a munkában, sportszerű életet él. A sort lehetne még folytatni. Talán úgy is, hogy akad még valami, ami „segítséget” nyújthat – fogalmazott a Borsnak Zacher Gábor, a hatvani kórház toxikológusa.

A doki vallja, életünk végéig lehet mozogni, de a testet kizsigerelni – már pedig az élsport hosszú évtizedeken keresztül, nem igazán emberbarát – bizony károkat is okozhat.

– És akkor még nem is szóltam a szerekről, azokról a táplálékkiegészítőnek nevezett anyagokról, amit pénzt nem spórolva, jól felszerelt laboratóriumokban állítanak elő tanult szakemberek, kémikusok, orvosok. Ezeket a „kajákat” etetik meg – ellenőrzött körülmények között - azokkal a versenyzőkkel, akik az eredmények érdekében még azt is bevennék, amit... no ezt nem is akarom már kimondani – tette hozzá.

Legújabban felmerült egy érdekes kérdés, miszerint a dohány, közelebbről a nikotin is lehet ajzószer. Csak, ahogy a doktor fogalmaz, ki mer beszállni abba a buliba, amelyik ki is mondja ezt. 
– Ki meri megtenni azt, hogy egy dohányzó sportolót, olimpiai vagy világbajnokot csak azért tiltasson el, mert dohányzik? Cigizik, pipázik, teszem azt kubai szivart szív, mert Castro bácsi a haverja volt és hozzájut könnyebben. Senki, mert ez diszkriminációt hozhat magával. De azért szeretném gyorsan kijelenteni, hogy a nikotin halálos méreg! Még kis adagban, akár csak a bőrre kerülve is – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában