Fagykár

2023.04.01. 11:30

A gyöngyösi gyümölcsösben szinte teljesen elfagyott a kajszibarack

Károkat okozott vármegyénkben is a gyümölcsösökben a fagy. A termelők lesújtó képet írtak le a helyzetükről.

M. H.

Jelentős a kár, ez már most látszik

Forrás: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló

Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz 1, mínusz 7 Celsius-fokos éjszakái, és átmeneti melegedés után hétfőtől ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 Celsius-fok alatti értékek is előfordulhatnak – írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elemzés szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük.
– Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repcén megjelent a virágkezdemény is, ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik – írták. Hozzátették, a kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. Közölték, a gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak.

Megkérdeztünk néhány vármegyénkben gazdálkodót, mik a tapasztalataik. Az egri Nagy László őstermelői családi gazdasága Kerecsend és Eger között található. Birtokán csak kajszibarackot termeszt. Mint mondta, a fagy nagyon megviselte a növényt.

– Jelentős a kárunk, ez már most látszik. Az, hogy ez százalékos arányban mennyi, még nehéz megítélni. Nem tudjuk, milyen kondícióban vannak azok a fák, melyek már elvirágoztak, várunk kell még néhány napot, hiszen még a meteorológusok a következő napokban is fagyokra számítanak – emelte ki.

Nagy László elmondta azt is, van egy másik tényező, amiről kevesebb szó esik, ezek a méhek. A hidegben a méhek sem mennek beporozni.
– A beporzás hiányossága ugyanolyan károkat okoz, mint a fagy. Hangsúlyozom, egyelőre várunk még az idei termés megítélésével, az viszont biztos, hogy jelentős a kárunk – húzta alá.

Székely Zoltán, a gyöngyösi Székely Családi Gazdaság társtulajdonosának ennél még borúsabbak a tapasztalatai. A kajszibarack a fő gyümölcs náluk is.
– Kilencven százalékos a fagykárunk, de lehet, hogy még ennél is több. Ez pár tized fokon múlott, vannak fajták, amelyek teljesen elfagyott. Optimista becsléseink szerint maradt tíz százalék, ami épen maradt, de elképzelhető, hogy a jövő heti hideg azt is elviszi – mondta. Hozzátette, nem lehetett ez ellen védekezni. Füstölni szoktak, de mint mondta, ezt sem lehetett bevetni, mert ahhoz szélcsendes időszak kellett volna, s ezeken a hideg napokon folyamatos volt a légmozgás.
– Szűk esztendők járnak most a kajszibarackosokra, tavaly jó évünk volt, de tavalyelőtt és az előtt is súlyos károkat okozott a zord időjárás – emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában